Kon: Nema razloga za odlaganje početka školske godine, ali OVA deca bi trebalo da krenu 10 dana kasnije

Autor: Blic, Republika

Vesti

27.08.2020

07:47

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Zbog epidemiološkog rizika koji postoji kod ljudi koji se ovih dana vraćaju sa odmora iz raznih zemalja, moguće je da ćemo preporučiti da deca koja su bila izvan Srbije sa zakašnjenjem od 10 dana krenu u školu, najavio je za "Politiku" primarijus dr Predrag Kon, epidemiolog i član Kriznog štaba za suzbijanje kovida 19.

RepublikaFoto: Tanjug/D. KUJUNDŽIĆ
Predrag Kon

On ističe da postoji epidemiološki rizik da ovi đaci dođu zaraženi koronavirusom i da bi bilo mudro odložiti njihov povratak u školske klupe.

- To je važna stvar o kojoj ću pričati na sledećem sastanku Kriznog štaba. Tako bi se rizik od zaražavanja dece u školama smanjio na najmanju moguću meru. To je moja lična ideja koja ima smisla i dobro bi bilo ako bi se usvojila barem kao preporuka. Ne bi bilo mnogo takve dece. Možda nekoliko desetina njih u celoj Srbiji. Što se tiče drugih učenika, tu nema bojazni jer je sve dobro pripremljeno za njihov početak nastave. Treba napomenuti da samo zdrava deca treba da krenu u školu - naglasio je dr Kon.

Na pitanje kako zaštiti predškolce i da li oni treba da nose maske, doktor Kon je ranije rekao da prema dolascima dece u vrtiće treba imati "popustljiv odnos".

- Vrtići sve vreme rade. Kod male dece nije moguće obezbediti da sve vreme nose maske i sviđa mi se što su roditelji sami prestali da dovode decu toliko. Retko deca oboljevaju, češće se zaraze zaposleni. Neprekidno treba imati na umu da se mi nalazimo u specifičnoj epidemiološkoj situaciji i da treba imati popustljiv odnos. Mislim na dolaske - rekao je dr Kon.

"Nema potrebe da se odlaže početak školske godine"

O tome da li je moguće odložiti početak školske godine, dr Kon je rekao ranije da za tim nema potrebe jer sve "može da se odlaže u nedogled".

- Početak škole možemo odlagati u nedogled. Ulazimo u situaciju koja će biti epidemiološki najpovoljnija. Polazak dece u školu je uvek epidemiološki rizik pa i sad - rekao je Kon i naglasio da bi se o odlaganju razmišljalo da ulazimo sa nepovoljnom situacijom u epidemiološki rizičnu period, ali to nije slučaj.

Ako u školi dođe do prenošenja...

- Ako dođe do prenošenja, onda ćemo reagovati pravovremeno. Ako se jasno uoči da postoji prenošenje, reagovaćmo izdvajanjem inficiranih - koji mogu da budu i deca, ali i zaposleni - u toj situaciji ako svi sprovode mere, prenošenje će biti jako otežano i zavisiće od spoljne situacije, od toga šta se dešava izvan škole. Bitno da je da je učinjeno sve da prenošenje u školama bude onemogućeno - poručio je Kon.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading