ŠOKANTNO! Naučnici nas bacili u totalnu zabunu: Testovi maše u 67% slučajeva ako ste zaraženi pre MANJE OD 5 DANA!

Autor:

Vesti

27.08.2020

04:00

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Korona nam je priredila novi šok. Istraživanje naučnika sa čuvenog Univerziteta "Džons Hopkins" u Baltimoru pokazalo je da će u čak 67 odsto slučajeva testovi na KOVID-19 pokazati lažan negativni rezultat ukoliko je pacijent zaražen četiri ili manje dana pre testiranja. I to nije sve, ukoliko se neko testira 24 časa nakon zaražavanja, šanse da mu test neće detektovati virus su iznad 90 odsto. Kada prođe osam dana, procenat nepouzdanosti pada na 20 odsto.

RepublikaFoto: pixabay.com
Foto: Ilustracija

Nova studija medicinskog odseka Univerziteta "Džons Hopkins" rađena je na velikom broju slučajeva. Kako kaže dr Loren Kucirka, doktorka koja je i inicirala istraživanje, negativni rezultat testa uopšte nije tako čvrsta garancija, kao što nam se dosad činilo.

- Nema nam druge nego da nateramo čak i one koji su negativni na testu da se dosledno pridržavaju svih zaštitnih mera. To je jedino rešenje - rezimirala je doktorka.

Naslov
Zaraženo 154 - (48 više nego dan ranije) 

Testirano 9.932 - (2.671 više nego dan ranije)

Umrlo 2 - Ukupno umrlo 707

Na respiratoru 37 - (jedan više nego dan ranije)

Hospitalizovano 734 - (38 manje nego dan ranije)

* za 24 časa

Studija je pokazala i da se verovatnoća da test pokaže lažan rezultat smanjuje ukoliko pacijent ima izraženije simptome virusa KOVID-19. Naime, kod onih koji su kašljali, imali blagu temperaturu ili se osećali malaksalo, taj procenat je bio oko 35 odsto. To praktično znači da je kod njih lažan svaki treći rezultat. Za nas laike, međutim, ni to nije baš ohrabrujuće.

Srpski stručnjaci juče nisu bili spremni da komentarišu zaključke do kojih su došle njihove američke kolege. Razumljivo, s obzirom na to da rezultati studije baltimorskog univerziteta, inače jednog od najpriznatijih na svetu u oblasti medicinske nauke, bacaju potpuno novo svetlo na pouzdanost testiranja. Istini na volju, o mogućim falš rezultatima testova, bez obzira ko ih proizvodi, govorilo se od početka epidemije.

RepublikaFoto: Tanjug
Foto: Ilustracija

Dele uputstva na granici

Putnici koji stižu u Srbiju na graničnim prelazima dobijaju zdravstvena uputstva o koronavirusu, u kojima stoji obaveštenje koji simptomi ukazuju na bolest, kako treba da se ponašaju, na koje brojeve telefona mogu da se jave ukoliko osete neke promene. Zdravstvene brošure dele se jer je epidemiološka situacija u zemljama u okruženju u ovom momentu nepovoljnija nego u Srbiji.

Državni sekretar Ministarstva zdravlja Berislav Vekić kaže da su ista uputstva deljena i u prvom piku, da su se odlučili na taj korak jer je sada Srbija u najstabilnijem epidemiološkom statusu u odnosu na zemlje okruženja.

 

 

 

Obaraju sve negativne rekorde

 

* HRVATSKA

Hrvatska je juče ponovo zabeležila crni rekord sa 358 novozaraženih osoba koronavirusom. Ipak, dobra vest je da za 24 časa nijedna osoba u Hrvatskoj nije preminula

* TURSKA

U Turskoj je broj zaraženih koronavirusom skočio na 1.502 slučaja za dan, što je najviše od sredine juna. Ministar zdravlja Fahretin Koča napisao je na Tviteru da su još 24 osobe umrle, što je ukupno 6.163 preminulih do sada. Predsednik Redžep Tajip Erdogan najavio je da će državne institucije sada moći da primene fleksibilne uslove rada, kao što je rad od kuće

ZAVISI OD UZORKA

Dr Srđa Janković, član kriznog štaba, objasnio je ranije da nijedan test ne može biti sasvim pouzdan.

RepublikaFoto: Tanjug/N. ANĐIĆ
Dr Janković: Nijedan test ne može biti sasvim pouzdan

- Test, pre svega, zavisi od samog uzorka. To znači, ako je virus prisutan u plućima, ali je već napustio gornje disajne puteve, odakle se uzima bris, test će tada biti negativan i to se dešavalo. Test može da bude negativan i kod ljudi koji još nemaju simptome, a zaraženi su. Takođe, može biti negativan pre nego što se virus umnoži dovoljno na početku inkubacije i može biti lažno negativan pri kraju bolesti, kada virusa još ima u organizmu, ali u malim količinama - naglasio je dr Janković.

RepublikaFoto: Tanjug/D. KUJUNDŽIĆ
Ivanka Popović

Za studente kombinovana nastava

Nastava na fakultetima u novoj akademskoj godini najverovatnije će ići po kombinovanom modelu, kazala je juče rektorka Univerziteta u Beogradu (UB) prof. Ivanka Popović i navela da su preliminarni rezultati uspeha ispitnih rokova u maju, junu i julu dobri i da je na većini fakulteta prolaznost na ispitima ista kao lane.

Popovićeva je rekla da će u narednoj školskoj godini, koja počinje 1. oktobra, naglasak biti na praktičnoj nastavi jer se teorijska nastava lako može organizovati i na daljinu.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading