MASKE OBAVEZNE, ŽURKE ZABRANJENE: OVO su nova pravila za studente u domovima

Autor: Tanjug, Republika

Vesti

21.08.2020

12:52

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Obavezno je nošenje maske pri ulasku u studentski dom u restoranima i čitaonicama. U studentskim domovima zabranjene su posete, prenoćišta i slavlja u sobama.

RepublikaFoto: ST/N. MANDIĆ
Foto: Ilustracija

To su samo neke od mera kojih će akademci koji žive u studentskim domovima morati da se pridržavaju, a koje su danas usvojene na Kriznom štabu za suzbijanje virusa korona.

U Uputstvu, koje je danas prosleđeno studentskim domovima, navodi se da se na ulazu u studentske domove i restorane postave dezobarijere - sunđeri natopljeni dezinfekcionim sredstvom na bazi hlora, kao i raspršivač sa sredstvom za dezinfekciju ruku na bazi alkohola.

Svakodnevno sprovoditi čišćenje i dezinfekciju prostora, kao i provetravanje prostorija najmanje pola sata nakon čišćenja.

Redovno čistiti prostor studentskog doma i restorana, uključujući pranje i dezinfekciju podova, vrata, stolova, stolica, kvaka, prekidača, ormarića koje koristi veći broj osoba.

Sprovoditi redovno čišćenje i dezinfekciju površina u zajedničkim toaletima i kupatilima. U toaletima obezbediti sredstva za pranje i sušenje ruku.

U studentskoj menzi prilikom pripreme hrane potrebno je pridržavati se uobičajenih principa dobre higijenske prakse u pripremi i manipulaciji hranom.

Izbaciti iz upotrebe posluženje kečapa, senfa, soseva, ulja, slanika, šećera, čajeva iz posuda za zajedničku upotrebu.

Kontrolisati postupak pranja posuđa - obavezno mašinsko pranje ili pranje deterdzentom na što višoj temperaturi.

Zaposleni u studentskim domovima i restoranima, kao i studenti, moraju da nose maske na pravilan način, tako da maska prekriva usta, nos i bradu i to naročito prilikom kretanja kroz hodnik ili boravka u zajedničkim prostorijama koje se dele sa više osoba.

Voditi računa da se u svim situacijama s drugim ljudima održava fizička distanca od najmanje metar i po.

Potrebno je da studenti kad god mogu drže otvorene prozore i provetravaju prostorije u kojima borave, uz omogućavanje kontinuiranog protoka vazduha.

Izbegavati veštačku klimatizaciju, a ako je neophodna - koristiti samo onu koja uvlači vazduh iz spoljne sredine. Zabranjena je upotreba klimatizacije sa recirkulišućim vazduhom.

Čitaonice je potrebno što češće provetravati i obezbediti fizičku distancu između studenata od najmanje dva metra u svim pravcima. Zbog boravka većeg broja studenata i dužine potencijalne ekspozicije u čitaonicama i crtaonicama je potrebno da studenti nose maske sve vreme.

U studentskim domovima su do daljeg zabranjene posete, prenoćišta i slavlja u sobama.

U restoranu obezbediti uslove za pranje ruku i postaviti sredstva za dezinfekciju ruku.

Čekanje u redu za hranu u studentskom restoranu organizovati sa razmakom od najmanje metar i po, a studenti u restoranu moraju nositi maske. Maska se skida samo tokom jela.

Treba nastojati da za vreme obroka studenti za stolovima sede na međusobnoj udaljenosti od najmanje metar i po.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading