ISTINA O MASKAMA S BAKAR-DIOKSIDOM Ne pružaju veću zaštitu od drugih maski

Autor:

Vesti

21.08.2020

04:03

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Informacija koja je bila objavljena na portalu Republika, sugerisala je da maske s bakar-oksidom pružaju bolju zaštitu od običnih, što nije dokazano, te samim tim nije tačno.

RepublikaFoto: e-stock/D. MILENKOVIĆ
Foto: Ilustracija

Na ovu činjenicu nam je ukazalo Raskrinkavanje.ba, koje je tekst na portalu Republika ocenilo kao manipulisanje činjenicama. Zahvaljujući Raskrinkavanje.ba, došlo se do činjenica koje ukazuju na to da maske s bakar-oksidom ne pružaju veću zaštitu od standarnih maski.

Objavljivaljem da maske s bakar-dioksidom pružaju bolju zaštitu mogu razviti lažni osečaj sigurnosti kod čitalaca.

Postoji više studija koje dokazuju da se bakterije i virusi (uključujući i virus SARS-CoV-2) kraće zadržavaju na čvrstim površinama presvučenim bakrom i njegovim jedinjenjima nego na plastici, teflonu ili nehrđajućem čeliku. Međutim, ne postoje dovoljno jasni dokazi da bakar-oksid u maskama ima isti efekat.

Raskrinkavanje je takođe kontaktiralo Agenciju za lekove i medicinske proizvode Republike Hrvatske (HALMED) sa upitom o uvezenim bakar-oksid maskama. Iz Agencije su odgovorili i pojasnili da su one klasifikovane kao i obične medicinske maske.

Mišljenja smo da je nivo zaštite koji se može ostvariti predmetnim maskama podjednaka drugim medicinskim ili hirurškim maskama tipa IIR. Iyuyev zaštite od prskanja, nivo zaštite uporediv je s platnenim maskama koje imaju slične funkcionalne karakteristike po parametrima filtracije i razlike pritiska između unutrašnje i spoljašnje strane prilikom disanja, glasi odgovor koje je dobilo Raskrinkavanje.ba

Gornji tekst je nastao kao posledica korekcija nakon što je Raksrinkavanje originalni tekst sa portala Republika ocenilo kao manipulisanje činjenicama.

***

Srbija je zainteresovana da na veliko kupi izraelske maske za koje naučnici, koji su ih napravili, tvrde da same ubijaju koronavirus. U Hrvatsku je stigla pošiljka od 128.000 maski, koje su juče distribuirane u apoteke i prodavaće se za 40 kuna (oko 600 dinara), a firma "Rinigard", koja ih uvozi, tvrdi da očekuje narudžbine iz Srbije, Mađarske, Austrije i Švajcarske, koje su pokazale zainteresovanost za kupovinu naveliko. Cena će, kako navode, zavisiti od količine narudžbine i verovatno će se u budućnosti menjati.

Maska se izgledom ne razlikuje od klasičnih hirurških maski za lice, ali je prilikom izrade u materijal ubačen bakar-oksid s antivirusnim i antibakterijskim svojstvima.

Može se koristiti višekratno, dok se fizički ne uništi, ne polije vodom ili se znatno ne zaprlja. Uz svakodnevno nošenje može se koristiti i do mesec dana. U kontinuitetu, nosi se najviše tri sata. Potom je treba skinuti, odložiti na ravnu površinu i ostaviti 40 minuta kako bi svojstva materijala neutralizovala patogene.

Troslojna zaštita

RepublikaFoto: pixabay.com
Foto: Ilustracija

1. SLOJ

Bakarno vlakno na bazi mikročestica koje presreću viruse

2. SLOJ

Drži virus zarobljen u sloju i umanjuje njegovo delovanje, inhibirajući biološke strukture KOVID-19

3. SLOJ

Bakarna vlakna na bazi mikročestica koja osiguravaju protok čistog vazduha bez virusa

Izraelski naučnici koji su je osmislili razvili su je na osnovu tehnologije za izradu zavoja i druge vojne opreme, a specifičnost maske jeste da se njena efikasnost ne smanjuje s vremenom. Na sajtu proizvođača se navodi da maske imaju učinak od 99,9 odsto kada je u pitanju filtriranje bakterija i smanjenje prisutnosti virusa.

Kako se nosi

RepublikaFoto: Tanjug/ T. RADOVANOVIĆ
Foto: Ilustracija

- Višekratno, dok se fizički ne uništi

- Uz svakodnevno nošenje može se koristiti i do mesec dana

- U kontinuitetu nosi se najviše tri sata

- Potom masku treba skinuti, odložiti na ravnu površinu i ostaviti 40 minuta

- Kad se fizički uništi, polije vodom ili znatno zaprlja, treba je baciti, iako nije prošlo mesec dana

Srpski telegraf pokušao je juče da dođe do informacije da li Srbija na državnom nivou razgovara o kupovini izraelskih maski, međutim, niko od nadležnih nije mogao da nam to potvrdi, pa čak ni pruži bilo kakvu precizniju informaciju. Jedan od članova kriznog štaba, od kog smo uvek dobijali pouzdane informacije, rekao nam je da prvi put čuje za ovako nešto.

 

 

 

- Mislim da država ne planira kupovinu tih maski. E sad, da li neka apotekarska ili farmaceutska grupacija hoće da ih distribuira u Srbiji, s obzirom na to da je cena, bar ona koja se pominje u medijima relativno niska, to ne znam - objasnio nam je nezvanično naš sagovornik, ne krijući da je, kao stručnjak, skeptičan prema tolikoj efikasnosti izraelskih maski.

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading