KRIZNI ŠTAB RAZJASNIO NEDOUMICU: Đaci mogu da nose sve maske!

Autor:

Vesti

18.08.2020

03:53

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Stav kriznog štaba jeste da đaci u školama mogu da nose bilo koju vrstu maski, rečeno je Srpskom telegrafu juče u telu koje na nacionalnom nivou vodi borbu protiv koronavirusa.

RepublikaFoto: Tanjug/S. MILJEVIĆ
Predrag Kon

Nedoumice koje su se pojavile u javnosti nakon što su mediji preneli izjavu epidemiologa Predraga Kona o tome da deca moraju nositi troslojne maske, a ne platnene jednoslojne, razrešio je juče i sam Kon.

- Đaci u školama od 1. septembra mogu da nose bilo koje maske. Hirurške, epidemiološke, platnene - pojasnio je Kon i nastavio:

- Moram oštro da demantujem te napise. Nikada nisam rekao da jednoslojne maske ne mogu da se koriste. Ništa se nije promenilo od 11. avgusta, kada smo jasno rekli da deca i nastavnici u školi mogu da koriste bilo koje maske, odnosno hirurške, epidemiološke, platnene.

Epidemiolog ističe da je pomenuo u jednoj TV emisiji da je bolje koristiti višeslojne platnene maske, koje imaju dva platnena sloja i između takozvani šifon i da takva maska može da zameni hirurške maske.

Decu, nastavlja Kon, treba naučiti da moraju da nose masku. Oni je mogu skinuti dok sede u školskoj klupi jer će biti na distanci sa drugom decom.

- Masku će ponovo morati da stave kada odlaze do toaleta, na velikom odmoru. Moraće da ih nose i u školskom dvorištu ako su zbijeni jedni uz druge. Ako skidaju maske, mora da se drži distanca, a to je teško obezbediti - zaključio je Kon.

Troslojne maske, inače, preporučuje i Svetska zdravstvena organizacija. Kako navode iz SZO, one imaju svojevrsni filter između unutrašnjeg i spoljnog sloja maske. Ipak, ove maske su za jednokratnu upotrebu, ne pružaju zaštitu dužu od nekoliko sati i treba ih menjati čim se ovlaže. To bi značilo da će roditelji morati školarcima da obezbede najmanje jednu takvu masku svakog dana. A pošto je njihova cena od 30 do 40 dinara po komadu, jasno je da to ne bi bio mali trošak. Upravo zbog toga mnogi se rađe odlučuju za višekratne maske, one koje se mogu prati i nositi više puta.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (5)

Loading
Kuki

18.08.2020 07:36

Kada đaci sede u đačkoj klupi mogu da skinu masku jer će biti razmak izmedju đaka.

Odgovori 16 0
Živojin

27.08.2020 07:48

@Kuki - Đaci mogu da nose bilo kakve maske.

Odgovori 10 0
Kuki

23.08.2020 15:25

Kada đaci sede u đačkoj klupi mogu da skinu masku jer će biti razmak izmedju đaka.

Odgovori 18 0
Fotos

26.08.2020 20:37

@Kuki - Umesto zaštitne maske može zaštitni vizir.