RUSKA VAKCINA "MADE IN SERBIA": Najpoznatiji virusolog Ana Gligić o cepivu o kojem priča ceo svet!

Autor:

Vesti

15.08.2020

03:42

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Institut "Torlak" sposoban je da proizvodi rusku vakcinu protiv korone. Kako za Srpski telegraf dr Ana Gligić (85), jedan od najuglednijih srpskih virusologa, naš institut ima svu potrebnu tehnologiju za pravljenje ove vakcine, o kojoj ovih dana priča ceo svet. Rusi su, podsetimo, najavili da će vakcinu proizvoditi u nekoliko zemalja.

RepublikaFoto: Tanjug/AP
Foto: Ilustracija

- Početkom godine bila sam u poseti "Torlaku" i moram priznati da sam bila prijatno iznenađena. Opremljeni su najsavremenijom tehnologijom, nove prostorije u koje je preseljenja laboratorija su adekvatne i ne ukrštaju se, što je izuzetno važno zbog bezbednosti. Na čelu tima je imunolog, što znači da imaju vrlo kvalifikovan kadar - ističe dr Ana Gligić, koja ima najviše reference Svetske zdravstvene organizacije.

* Kako ocenjujete rusku vakcinu protiv korone?

Rusi su koristili umrtvljeni virus, pa i nije bilo potrebe za masovnim testiranjem

 

 

- Ruska vakcina napravljena je od umrtvljenog adenovirusa, s kojim svi dolazimo u kontakt. On je iskorišćen kao nosač za koronu kako bi se izbeglo kombinovanje među virusima, što znači da je vakcina potpuno bezbedna za ljude. Ona stimuliše organizam za stvaranje antitela, a kako su u pitanju mrtvi virusi, mogu se pojaviti manje reakcije, kao što je jednodnevna temperatura, i ništa više od toga.

RepublikaFoto: Tanjug/AP
Foto: Ilustracija

Virusi se čuvaju samo u Rusiji i Atlanti

Ana Gligić je dobitnik mnogobrojnih nagrada za svoj rad, žena kojoj su se svojevremeno zbog stručnosti klanjali i u Svetskoj zdravstvenoj organizaciji. Kako kaže, tokom karijere imala je prilike da upozna ruske naučnike koji su, bez sumnje, najveći stručnjaci u oblasti virusologije na svetu i sarađuje s njima.

- Naučnik ne može da sedi u četiri zida instituta, on mora da ide u svet da vidi iskustva drugih. Možda zato što sam malo drčnija osoba, ali ja sam išla i kad bi mi govorili da nema para. Našla bih finansijera sa strane i putovala na kongrese. Virusi se čuvaju na samo dva mesta na svetu, u centralnoj ruskoj laboratoriji i u centru za kontrolu bolesti u Atlanti. Ali i u Americi na čelu timova su jevrejski naučnici ruskog porekla - otkriva dr Gligić.

* Koja je mana ove vakcine?

- Mana je što ne daje dugotrajni imunitet, već samo privremenu zaštitu, koja može trajati od šest meseci do dve godine uz, verovatno, obaveznu revakcinaciju. Ruski naučnici su, po mom mišljenju, iskoristili ranija istraživanja oko virusa SARS i zato su uspeli tako brzo da naprave vakcinu protiv korone. Pošto su koristili umrtvljene viruse koji ne mogu da se reprodukuju niti da izazovu probleme u organizmu onoga koji je vakcinu primio, Rusi nisu imali potrebe ni za opsežnijim testiranjem. U ovom trenutku cilj je bio napraviti bezbednu vakcinu koja bi zaustavila pandemiju, a Rusi će najverovatnije nastaviti sa istraživanjima.

RepublikaFoto: youtube.com/aljazeerabalkans/printscreen
Ana Gligić

Najgora moguća reakcija je jednodnevna temperatura, ništa više od toga

* Da li je moguće napraviti vakcinu koja bi štitila organizam od korone duži vremenski period?

- Rusi imaju vrhunske naučnike i verujem da su sposobni da naprave vakcinu na klasičan način. Ovakva vakcina se pravi tako što se virus korone oslabi u laboratoriji, ali ostaje živ i podstiče imunosistem na odgovor. Ovako dobijena atenuisana živa vakcina od samog koronavirusa daje doživotni imunitet. Ali za ovakvu vakcinu predviđene su rigorozne kontrole jer se nikad ne zna da li će virus, bez obzira što je oslabljen, oživeti u u nekom organizmu i dati bolest. Zato se ovakva vakcina mora testirati na širem sloju ljudi, pri čemu se uzimaju u obzir svi parametri - od starosne dobi do zdravstvenog stanja čoveka. Zbog svega toga istraživanja za ovakvu vrstu vakcine traju između dve i pet godina.

 

 

 

Bolest može biti duplo jača

Virusi korone i gripa su prilično različiti i ne vidim mogućnost da se oni ukrste i naprave neki supervirus, smatra naša sagovornica.

- Međutim, problem će biti kada se na jesen, uz postojeći virus korone, pojavi, kao i svake godine, virus gripa. Tada će postojati mogućnost da jedan pacijent istovremeno bude zaražen i koronom i gripom. U tom slučaju bolest će biti 100 odsto jača, a klinička slika teža.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (2)

Loading
Čeda

15.08.2020 10:27

Odličan tekst koji nam objasnio dosta toga o vakcini protiv korone. Hvala.

Đorđe

15.08.2020 11:01

Svi imaju najviše poverenja u Torlak.