(VIDEO) Presek stanja Kriznog štaba! Šarčević: Mlađi osnovci treba da krenu u školu

Autor: republika

Vesti

11.08.2020

13:09 >> 14:01

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Konferencija za medije Kriznog štaba počela je u 15 časova u Palati Srbija.

RepublikaFoto: tanjug

Na konferenciji se iznose najnoviji podaci o broju zaraženih, izlečenih, preminulih, kao i o trenutnoj situaciji i merama u Republici Srbiji.

Konferenciji prisustvuju ministar obrazovanja Mladen Šarčević, Darija Kisić Tepavčević i Predrag Kon.

RepublikaFoto: printscreen/ Klik TV

Ministar prosvete Mladen Šarčević započeo je obraćanje informacijama o tome kako će izgledati nastava u školama od 1. septembra.

- Očekivali smo da će se stanje popraviti. Problem je što mnogi roditelji ne mogu da ostave dete kod kuće, jednostavno su u nemogućnosti, to je 22% roditelja dece do 12 godina. Mlađi osnovci treba da krenu nekako na nastavu. Analizirajući izveštaje, mi smo ovo mogli mnogo brzo da pokrenemo jer imamo mnogo scenarija, a predlažemo jedan koji je zadovoljavajući. Od prvog do četvrtog nastava u školama, moramo da smanjimo kapacitete učenika zbog svih mera. Uz sve mere koje će date kolege iz Kriznog štaba, svakako da moramo da u većem broju da podelimo odeljenja na bar dva.

RepublikaFoto: Tanjug

- U Srbiji imate razne regije, u 17 uprava u 1.192 škole, 45 odsto koje ne moraju da se dele, što je dobro. Ovaj broj od 55 odsto nije konačan, jer tek nakon uputstva a prethodno razgovora, videćemo da je ovaj broj manji. Izmeštanje klupa, stvaranje komfora u prostorima, imamo male sale, trpezarije, koje mogu da se pretvore u učionice, i to je važno. Morali smo da se rukovodimo radnom listom zaposlenih. Sve to mora da bude na osnovu propisa. Prvi i glavni zakon jeste zakon o radu. U prosveti je to onaj koji uvodi pedagoške norme, ne sme da ima više od 40 časova, ima 10 pripreme za rad i šest ostalih poslova. Od toga zavisi opterećenje zaposlenih.

- Časovi će biti 30 minuta, razlog je taj što ne znamo od 1. septembra da li će biti smanjenja ili će buktiti kao neki pikovi. Imamo opciju da se sve radi na daljinu - rekao je ministar prosvete Mladen Šarčević.

- Pustićemo muzičko, fizičko i likovno. Petaci, šetaci i sedmaci će imati po 5 časova, dok će osmaci imati 6 časova. 

- Najlošiji model je onlajn nastava bez fizičkog kontakta - rekao je ministar dodajući da će se videti kako će se kretati situacija sa koronom, hoće li to biti neki pikovi ili konstantno teža situacija.

 

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading