Preležali ste koronu? Evo šta smete, a šta NIKAKO ne biste smeli da radite

Autor: Mondo, Republika

Vesti

09.08.2020

10:05

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Ovo su odgovori na učestala pitanja onih koji su izlečeni od korona virusa - kako treba da se ponaša osoba koja je preležala koronu, čega da se čuva, kada može da donira krvnu plazmu.

Foto: Ilustracija

Da li rekonvalescenti treba da nose maske? U kojim slučajevima?

Nošenje maske u zatvorenim prostorima, ali otvorenim poputa redova ispred prodavnice, banaka... obevezno je za sve građane, bez obzira na to da li su preležali virus korona ili ne. Epidemiolozi podsećaju da bi i oni koji su se izlečili od kovida-19 u prvim nedeljama trebalo da nose maske, kako već oslabljeni organizam ne bi izlagali opasnostima.

Da li izlečeni od kovida-19 mogu da idu u posete u crvene zone bolnica?

U cilju sprečavanja širenja infekcije virusa korona, posete bolnicama širom Srbije su zabranjene. U crvenu zonu mogu samo medicinski radnici i to sa propisanom opremom. Bez obzira na to što su se pojedini građani oporavili od kovida, ulaz im nije dozvoljen. 

 

Koliko puta izlečeni mogu da doniraju krvnu plazmu?

Donatori krvne plazme mogu biti svi koji su izlečeni od virusa korona starosti od 20 do 65 godina i više od 60 kg. Neophodno je da imaju dva negativna nalaza.

Nakon 21 dana od drugog negativnog testa mogu ući u proces doniranja. Sam process traje od 40-60 minuta, a donori mogu opet da daju krvnu plazmu posle 15 dana. Prema računici, u toku godinu dana plazma može da se donira 24 puta, ali to zavisi od količine antitela u organizmu.

Koliko dugo izlečeni od korona virusa mogu da budu prenosioci istog?

Prosečan period inkubacije kod inficiranja je od šest do maksimalno 14 dana. Ipak, pokazalo se da bolest može trajati znatno duže, tj. da su pojedini pacijenti bili zarazni i do četiri nedelje. To zavisi od količine virusa u telu ili ostataka virusa čega treba da se čuvaju oporavljeni.

 

Pacijenti koji su ozdravili ili su u procesu ozdravljenja od kovida 19 treba da se čuvaju svih drugih virusa i bakterija, posebno oni koji su bili na bolničkom lečenju, napominju radiolozi. Potrebno je i da nakon oporavka više odmaraju, imaju dovoljna sna, pravilno se hrane i pridržavaju se svih mera zaštite popt nošenja maski, higijene ruku i fizičke distance.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading