RAT TRAMPOVIH LJUDI I AMERIČKE "DUBOKE DRŽAVE": Klintonovi pitbulovi UDARAJU NA SRBIJU!

Autor:

Vesti

08.08.2020

04:30

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Američka "duboka država" ne prestaje da rovari u Srbiji, a prednjači specijalni predstavnik za zapadni Balkan Metju Palmer, koji ne može da se pomiri sa činjenicom da je u prvi plan, voljom Donalda Trampa, izbio Ričard Grenel.

RepublikaFoto: Tanjug/D. KUJUNDŽIĆ/ilustracija
Foto: Ilustracija

Naime, dok američki ambasador u Beogradu Entoni Godfri ređa hvalospeve na račun vlasti u Beogradu i zauzima neutralan stav po pitanju statusa Kosova i Metohije, Palmer pokušava da progura agendu Bila i Hilari Klinton, kao i ostalih predstavnika bivše administracije koju je Srbija zapamtila po zlu.

BEOGRAD LIDER BALKANA

- Divim se radu predsednika (Aleksandra) Vučića i premijerke (Ane) Brnabić, koji se trude da unaprede i da povežu ljude na zapadnom Balkanu i SAD podržava ideju mini-Šengena. Verujemo da će to podstaći investicije u saobraćaju, infrastrukturi - kaže američki ambasador i dodaje da će njegova zemlja podržati Srbiju na putu ka Evropskoj uniji.

 

Godfri je podsetio da SAD imaju međunarodnu agenciju za razvoj koja ima sporazum sa Vladom Srbije, s kojom radi na raznim programima i da to nije nešto što "donose s polja", već planove definišu zajedno.

METJU PALMER POKUŠAVA DA SPREČI NORMALIZACIJU ODNOSA DVE ZEMLJE

 

- Mi Srbiju sada vidimo kao vođu na zapadnom Balkanu i njena ekonomska moć raste jer je Srbija postala privlačnije mesto za strane investicije, uključujući i američke direktne strane investicije - rekao je Godfri.

GODFRI

RepublikaFoto: Tanjug/D. KUJUNDŽIĆ
Entoni Godfri

- Divim se Vučiću i njegovim naporima

- Rešenje za Kosovo ne sme da dođe odozgo, već dogovorom

- Predsednik Srbije radi na jačanju nevladinog sektora

PALMER

RepublikaFoto: Tanjug/Z. ŽESTIĆ
Metju Palmetr

- Zabrinuti smo što opozicija nema pristup medijima

- Evropa treba da vodi pregovore koji za cilj imaju srpsko priznanje Kosova

- Provera finansiranja nevladinog sektora neće pomoći putu Srbije u EU

Prema njegovim rečima, i pre krize sa koronom srpska privreda je bila najuspešnija i on očekuje da će Srbija to vođstvo da zadrži.

S druge strane, Palmer ocenjuje je da nedavno održani izbori u Srbiji nisu javnosti ponudili mnogo mogućnosti.

 

- Zabrinuti smo zbog toga što opozicione političke partije i njihovi politički predstavnici nemaju podjednaku mogućnost pojavljivanja u medijima. Posebno se to odnosi na javnog emitera Radio-televiziju Srbije - zavapio je Palmer i dodao da provera finansiranja nevladinih organizacija neće Srbiji pomoći na putu u EU.

MINIRANJE DOGOVORA

Ogroman raskorak u stavovima vidi se i po pitanju Kosova. Naime, američki ambasador ističe da SAD ne odustaju od sastanka Ričarda Grenela i predstavnika Beograda i Prištine u Beloj kući.

Tramp hitno da otera štetočine

Miletić naglašava da smo, zahvaljujući Palmeru i ljudima poput njega, još daleko od regionalne stabilnosti i prosperiteta koji bi bio poželjan i za EU i za evroatlantsku zajednicu.

- Krajnje je vreme da Tramp promeni strukture koje su mu škodile, inače će biti totalno marginalizovan. Palmer kao da radi za Nemačku, "duboku državu" SAD, za demokratske kadrove. On brani karijeru po svaku cenu, ali će otići u prošlost brze nego što očekuje - uveren je naš sagovornik.

- Taj sporazum ne može da se nametne odozgo jer obe strane moraju da ga osmisle same i to je to što SAD podržava. Dijalog u kome dve strane mogu da sednu zajedno i da nađu rešenje - poručio je Godfri.

Sasvim suprotan stav izneo je Palmer, koji favorizuje ulogu Evropske unije u pregovorima:

- Taj proces treba da dovede do konačnog sporazuma između Srbije i Kosova, odnosno do uzajamnog priznanja.

Dejan Miletić, predsednik Centra za proučavanje globalizacije, Entonija Godfrija vidi kao vesnika novog približavanja Srbije i SAD.

- S druge strane, Palmer je čovek koji se gotovo tri decenije bavi regionom i sve što je uradio išlo je na štetu srpskih nacionalnih interesa, uz promociju albanskih. Ovo razilaženje koje se sada diskretno primećuje, a koje će biti sve očiglednije govori nam da je Palmer čovek prošlosti, opterećen devedesetima i da takvima poput njega nema mesta u Trampovoj administraciji - konstatuje Miletić.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading