SAZNAJEMO: Raste broj starijih pacijenata, lekari strepe od najcrnjeg scenarija

Autor:

Vesti

01.08.2020

03:43

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Uprkos smanjenju ukupnog broja zaraženih i hospitalizovanih pacijenata, stručnjaci iz kriznog štaba strahuju od mogućeg crnog scenarija, prema kom bi se koronavirus raširio među starijom populacijom. Kako saznaje Srpski telegraf, o tome se na sastancima štaba razgovaralo prethodnih dana.

RepublikaFoto: Tanjug/D. KUJUNDŽIĆ
Mijomir Pelemiš

Prema rečima našeg sagovornika koji prisustvuje tim sednicama, posebnu bojazan od ovakvog scenarija iznose epidemiolozi. S druge strane, lekari kliničari su nešto optimističniji, mada i oni ne kriju brigu.

 

 

 

- U ovom periodu povećan je broj bolesnika starije životne dobi, dešava se ono na šta su lekari upozoravali. Upozoravali smo da će doći do zaražavanja mladih, koji će onda infekciju preneti starijima koji su se čuvali. Ovo je posledica druženja i nepoštovanja mera prevencije - navodi jedan od najiskusnijih članova kriznog štaba Mijomir Pelemiš.

I enterovirusi odolevaju vrućini

RepublikaFoto: pixabay.com

Upitan kako virus korona ne uništavaju visoke temperature i UV zračenja, Mijomir Pelemiš je rekao da je kroz kliničku praksu obično bilo pravilo da visoke temperature ubijaju virus.

- Međutim, svi zaboravljaju na enteroviruse, u narodu poznate kao stomačne viruse. Oni se javljaju u letnjim mesecima, tako da nije ovo jedini virus koji opstaje na visokim temperaturama - zaključio je on.

On smatra da će biti sve više težih bolesnika u bolnicama.

- Dok u bolnicama ima puno bolesnika u intenzivnim negama i na respiratoru, Srbija neće biti u povoljnoj situaciji - naglasio je Pelemiš.

Da razloga za brigu ima, potvrđuju i brojke od petka, odnosno prosek godina umrlih pacijenata. Od osmoro preminulih od korone, petorica su muškarci, čiji je prosek godina 79, dok su tri preminule žene u proseku imale 81 godinu.

Nedimović obezbedio testove za fudbalere

RepublikaFoto: Tanug/D. GOLL
Branislav Nedimović

Fudbalski savez Srbije (FS S) obezbedio je redovna testiranja na KOVID-19 za sve klubove Superlige i Prve lige Srbije. Kako je saopšteno, zahvaljujući ministru poljoprivrede Branislavu Nedimoviću, FSS potpisao je sporazum o tehničkoj saradnji sa Direkcijom za nacionalne referentne laboratorije Ministarstva poljoprivrede, sa ciljem da se na adekvatan način zaštiti zdravlje svih učesnika u takmičenjima. Testiranja će se obavljati periodično, odnosno na svake tri sedmice, ali i u drugim terminima u zavisnosti od potreba.

Kako kaže naš sagovornik iz kriznog štaba, ovi podaci su sami po sebi dovoljno indikativni i pokazuju da stari moraju da ograniče kontakte, čak i sa ukućanima, koliko je to moguće.

Nebojša Lađević, direktor Centra za anesteziju i reanimaciju KC Srbije, iznosi slično upozorenje.

Lađević: Mladi mogu naneti veliku štetu starijima, svojim najbližima

- U odnosu na mart, kada su u intenzivnim negama uglavnom bili stariji pacijenti, sada je među najtežim pacijentima mlađa populacija. To je bilo očekivano jer u prvom talasu nisu radili fakulteti, škole, a sada je cirkulacija stanovništva veća i mlađi se više zaražavaju. Oni mogu proći sa blažom kliničkom slikom, a ne moraju. Ako prođu sa blažom slikom, neodgovornim ponašanjem ili nerazumevanjem situacije mogu naneti veliku štetu starijima, svojim najbližima - poručio je Lađević.

 

 

 

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading