Otvorena laboratorija "Vatreno oko" u Nišu: Lakše i brže do rezultata

Autor: Tanjug.rs, republika.rs

Vesti

30.07.2020

12:07

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Otvaranje Laboratorije za testiranje uzoraka na koronavirus "Vatreno oko" u Nišu omogućiće još veći obuhvat testiranja, što će pomoći da iz ovog talasa epidemije korona virusa izađemo mnogo otporniji i jači da se bolje pripremimo za situaciju na jesen, izjavila je danas premijerka Srbije Ana Brnabić.

RepublikaFoto: Tanjug/D. NIKOLIĆ
Ana Brnabić

Ona je nakon otvaranja rekla da je ova laboratorija, pored laboratorije u Beogradu, jedina takve vrste u regionu i da je izgrađena u rekordnom roku, za tri meseca.

Zadovoljna sam zbog toga i ponosna, rekla je Brnabić i zahvalila partnerima iz Kine na pomoći i kompanijama na donaciji opreme.

 


Vlada Srbije opredelila 3, 5 miliona evra u izgradnju laboratorije, a kineski "Zijin" donirao 500.000 evra za opremu.
RepublikaFoto: Tanjug/D. NIKOLIĆ
Laboratorija

Ona je rekla da su kapaciteti za testiranje od kada se prvi slučaj korona virusa pojavio u Srbiji povećani 20 puta i da je do sada obrađeno 650.000 uzoraka.

Brnabić je kao primer navela da tokom jednog dana u julu bilo više testiranih PCR metodnom nego u martu.

RepublikaFoto: Tanjug/D. NIKOLIĆ
Laboranti

Tu se ne zaustavljamo, nastavaljamo sa unapređenjem kapaciteta i to je ključna stvar u borbi protiv ovakvog virusa, rekla je Brnabić.

RepublikaFoto: Tanjug/D. NIKOLIĆ
Ispitivanje uzoraka

- Mislim da ćemo iz ovog pika, talasa izaći još mnogo otprniji i snažniji nego u maju - rekla je ona i dodala da je važno da svako preuzme ličnu odgovornost što se tiče discipline i kako bi bili mnogo jači i spremniji za jesen.

Rekla je i da imamo stabilnu šituaciju zahvaljući povećanom obimu testiranja, disciplini i angažovanju zdravstvenih radnika.

RepublikaFoto: Tanjug/D. NIKOLIĆ
Ana Brnabić sa laborantima

Rekla je da juče na Kriznom štabu usvojena odluka da se proširuju kapaciteti za testiranje i da će se videti u kojim mestima poštoje potrebe u skladu sa tim da li imaju ili ne mikrobiološke laboratorije.

Rekla je i da je doneta odluka da se otvori takva laboratorija i u Kosovskoj Mitrovici.

RepublikaFoto: Tanjug/D. NIKOLIĆ
Ana Brnabić

Branabić je zahvalila kineskim partnerima na pomoći kao i zdravstvenim radnicima na predanom radu i angažovanju da se izborimo sa epidemijom.

Ona je ukazala da se sa ekspertima kineskog instituta BGI razgovara o saradnji i tome da se taj institut otvori i u Srbiji, kao i o istraživanjima u biomedicini.

RepublikaFoto: Tanjug/D. NIKOLIĆ
Čen Bo

Govoreći o opremljenosti laboratorije, Brnabić je kazala da laboratorija u Nišu ni po čemu ne zaostaje za najmodernijim laboratorijama u svetu.

Brnabić je ispričala da joj je to potvrdio i mladić iz Niša Dimitrije koji se vratio iz inostranstva kada je počela kriza sa korona virusom kako bi pomogao svojoj zemlji i da namerava da ostane.

RepublikaFoto: Tanjug/D. NIKOLIĆ
Branislav Tiodorović

On je studirao u SAD, magristrirao u Nemačkoj, a danas radi u ovoj laboratoriji i namerava da ostane u Srbiji.

- Rekao mi je da ova laboratorija ni za čim ne zaostaje za laboratorijama u SAD i Nemackoj i da može da radi na najboljim aparatima i da će ostati u Srbiji - rekla je Brnabić.

Dodala joj je drago kada čuje da se mladi vraćaju iz inostranstva i da žele da ostanu u Srbiji jer im ovde, kako kaže, ništa ne nedostaje za dalji profesionalni razvoj.

RepublikaFoto: Tanjug/D. NIKOLIĆ
Zlatibor Lončar

Laboratorija u Nišu, koja je otvorena danas u prisustvu ministra zdravlja Zlatibora Lončara, ambasadorke Kine Čen Bo, čelnika grada Niša i zdravstvenih ustanova sa radom će početi sutra kada će biti testirani i prvi uzorci.

 


Kako je najavljeno, laboratorija će moći dnevno da obradi oko 1.000 uzoraka.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading