UMRLA JOŠ JEDNA BEBA OD BOGINJA!

Vesti

25.10.2017

05:33

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Morbile se šire po Srbiji, a kako saznaje Srpski telegraf, od ovog virusa u Prištini umrle su čak dve bebe!

Od morbila umrle dve bebe u Prištini

Roditelji su u panici jer, iako decu mogu da vakcinišu u bilo kom uzrastu (do 14 godina je besplatno), imunitet se stiče tek godinu dana kasnije, odnosno posle primanja druge doze MMR vakcine protiv zauški, rubeola i malih boginja.

EPIDEMIJA NA KOSOVU

Na teritoriji Kosova i zvanično je proglašena epidemija morbila, gde broj obolelih prelazi 150, a u Prištini i u Kosovskoj Mitrovici lekarske ordinacije pune su dece koja čekaju vakcinu.

- Dobili smo informaciju da je pre dva dana još jedna beba umrla od posledica morbila u Prištini, to je drugi slučaj. S obzirom na to da je proglašena epidemija na Kosovu, svi koji nisu vakcinisani - biće. Napravili smo spiskove roditelja koji treba da vakcinišu decu i pozivamo ih redom - kaže dr Vuko Antonijević, zamenik direktora Zavoda za zaštitu zdravlja u Kosovskoj Mitrovici.

U srpskim enklavama na Kosmetu zvanično je potvrđeno sedam slučajeva obolelih. Male boginje su sa Kosova i Metohije stigle i u Kragujevac, gde je juče potvrđen jedan oboleli. Ovo je inače drugi slučaj prenošenja morbila sa Kosova otkako je proglašena epidemija.

Male boginje su sa Kosova i Metohije stigle i u Kragujevac, gde je juče potvrđen jedan oboleli

Strah među roditeljima vlada i u Beogradu i drugim gradovima Srbije, gde panično dovode mališane da prime MMR.

- Razumljivo je da su roditelji u strahu, ali moraju da shvate da se potpuni imunitet na boginje dobija tek posle revakcinacije, za šta mora da prođe godinu dana. Ona deca koja sad prime MMR, a imaju do tri godine, revakcinu primaju pred školu. Ipak, deca koja su starija od godinu dana, a nisu primila vakcinu, moraju da je prime sad ako nemaju zdravstvene smetnje. Ona će dobiti drugu dozu tek posle godinu dana i tada će biti potpuno zaštićena - objašnjava dr Radmila Kosić, pedijatar.

IZVESNO ŠIRENJE

Ona naglašava da je širenje epidemije Srbijom izvesno jer je nemoguće sad na brzinu razviti imunizaciju.

150 hiljada dinara maksimalna kazna za nevakcinisanje

- U poslednjih 10 dana, umesto 35, imamo 45 odsto vakcinisanih, a da bismo bili zaštićeni od epidemije, trebalo bi da ih bude 90 odsto. Iz domova zdravlja pozivaju roditelje koji nisu vakcinisali decu, a one koji odbiju da prime MMR, a nemaju zdravstvene smetnje, prijavljujemo inspekciji - naglašava dr Kosić.

  •   proliv
SIMPTOMI
  • inkubacija bolesti traje dve nedelje
  • osip
  • visoka temperatura
POSLEDICE
  • dehidratacija
  • gubitak vida
  • teška pneumonija (upala pluća)
  • encefalitis (upala mozga)
  • smrt

 

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading