SRBIJA PRAVI SVOJU VAKCINU: Potvrđeno sa "Torlaka" - kreće proizvodnja, a građanima će biti dostupna na jesen!

Autor: Republika

Vesti

30.07.2020

07:10

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Posle 15 godina, Institut "Torlak" ponovo proizvodi vakcinu protiv sezonskog gripa. Bore se protiv gripa, ali i kovid infekcije. Od početka epidemije ovde je testirano više od 100 hiljada građana.

RepublikaFoto: Printscreen/RTS
Vera Stoiljković

Gostujući u Dnevniku RTS-a, direktorka Instituta "Torlak" dr Vera Stoiljković rekla je da bi se ponovo pokrenula proizvodnja, trebalo je biti uporan i imati želju da se proces dovede do kraja.

Pojavila se potreba da se pogoni usklade sa proizvođačkom praksom i od 2009. godine "Torlak" se priključuje projektu za globalni akcioni plan, rekla je dr Stoiljković.

- Torlak je do kraja završio projekat i došao do svoje vakcine. Urađena su ispitivanja i dokazano je da je vakcina protiv gripa, trovalentna, bezbedna, efikasna i pokazala imunogenost - rekla je direktorka "Torlaka".

Prema njenim rečima, "Torlak" će proizvoditi 100.000 do 150.000 doza, a nakon dobijanja dozvole naći će se na raspolaganju građanima Srbije tokom oktobra ili novembra.

Prema njenim rečima, vakcina je trovalenta, sadrži tri soja virusa gripa, a tokom svih faza nije bilo ozbiljnih neželjenih rekacija već blagih, koje se ogledaju u pojavi crvenog kruga, blaže telesne temperature.

Institut je uljučen u borbu sa kovidom - od početka imaju četiri nacionalne laboratorije.

- Svakodnevno vršimo nadzor nad gripom i u tom radu zatekao nas je mart mesec. Radili smo manji broj testova, a onda 350 u toku dana a danas drugačijom organizacijom došli smo 1.000 do 1.500 rekacija - rekla je direktorka "Torlaka".

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading