OVOM GRADU U SRBIJI PRETI KATAKLIZMA: U njemu ima preko 10.000 asimptomatskih slučajeva koronavirusa

Autor: Blic, Republika

Vesti

29.07.2020

20:55

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Epidemilog Radovan Čekanac, kaže da je u Kraljevu u poslednjih mesec i po dana, bilo oko 10.000 asimptomatskih slučajeva zaraze korona virusom.

RepublikaFoto: Tanjug/Z. ŽESTIĆ
Foto: Ilustracija

- Ako danas imamo 1.100 zaraženih, onda to množim sa osam, i to je onda oko 9.000. Ako uzmemo u obzir da Kraljevo ima 126.000 stanovnika, prokuženost je oko 8,5 odsto - kaže ovaj epidemiolog i član Štaba za vanredne situacije u Kraljevu.

Čekanac kaže i da bi voleo da čuje i mišljenje svojih kolega o svojoj teoriji, ali i da bi voleo da metodom slučajnog uzorka, ode u grad i testira 100 mladih, ukazujući da bi sigurno među njima pronašao 15 do 20 asimptomatskih slučajeva.

Čekanac smatra da za obolele od korona virusa sa lakšom kliničkom slikom treba ukinuti kontrolni PCR test posle propisanih 14 dana, jer oni posle dve nedelje ne predstavljaju maltene nikakvu opasnost, i u rangu su asimptomatskih slučajeva.

 

- Na taj način stvaraju se bespotrebno velike gužve u kovid ambulantama, jer je 25 do 30 odsto testiranih i tada pozitivno - ocenio je Čekanac.

Dodao je da je dovoljan lekarski kontrolni pregled kod lica sa lakšom kliničkom slikom, koja se nalaze u samoizolaciji.

- Ali, zadržao bih testiranje hospitalizovanih teških bolesnika. Jedan od uslova za njihov otpust iz bolnice bio bi negativan PCR test - rekao je Čekanac.

RepublikaFoto: pixabay.com

Ovaj epidemiolog kaže da posle dve nedelje takve osobe ne predstavljaju nikakav rizik za dalje zaražavanje, a nakon tri nedelje zanačajno se smanjuje broj tih testiranih koji su pozitivni.

- Imamo slučajeve da se do šest-sedam nedelja zadržava pozitivan nalaz, ali smatram da te osobe nemaju razloga za brigu, posebno ako nemaju nikakve simptome - ocenio je Čekanac.

 

On je ukazao da i negativni pacijenti treba da se pridržavaju svih mera, jer postoje slučajevi da su nakon šest do sedam nedelja zabeležena ponovna oboljevanja.

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading