DA LI SU TRUDNICE POSEBNO UGROŽENE OD KORONE? Doktor Kon odgovorio na goruće pitanje u Srbiji

Autor: telegraf.rs, republika.rs

Vesti

29.07.2020

07:25

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Epidemiolog dr Predrag Kon rekao je, govoreći za RTS da su cifre u vezi sa epidemijom korona virusa jasni pokazatelji stanja i da su vrlo važni jer prate trendove.

RepublikaFoto: printscreen
Predrag Kon

On je objasnio odakle se izvlače brojevi o epidemiološkoj situaciji na dnevnom nivou, navodeći da za to postoje dva izvora.

- Izvor podataka za brojke koje se objavljuju je kovid baza. U nju podatke upisuju lekari više od 200 zdravstvenih ustanova. Drugi izvor su neposredni podaci iz kovid ambulanti i oni su neprikosnoveni, kada je reč pre svega o broju onih koji se jave, o broju pregleda, posle toga o onima za koje se sumnja i koji se upućuju na PCR, a onda se prate rezultati toga. Problem je što su oni stizali kasnije, 7 do 8 dana u nekim slučajevima. Sada je to do dva, tri dana. Kaska se sa tim podacima - objasnio je dr Kon.

 

 

 

Kako je istakao, iz kovid baze se podaci izvlače pred svaku konferenciju.

Beograd tempirana bomba do kraja epidemije

Komentarišući svoju izjavu od pre nekoliko dana da je prestonica žarište korona virusa, dr Kon je istakao:

- Beograd će biti tempirana bomba dok traje epidemija. To da bude jasno. Beograđani, čim čuju da je došlo do stabilizacije, odmah se opuštaju. Ne samo Beograđani, svi mi.

Prema njegovim rečima, postupno i polako opada kriva.

- Došlo je do maksimuma i kriva polako počinje da se spušta i to pune dve nedelje. To je toliko malo, da ne bismo ni smeli o tome da govorimo kao o spuštanju. U 6. nedelji smo imali maksimum, posle toga se odmah videlo spuštanje u prvom piku - podsetio je epidemiolog.

RepublikaFoto: Promo foto
Foto: Ilustracija

U Kragujevcu dupke puno

Dr Kon je, osvrćući se na epidemiološku situaciju u Šumadiji, rekao da ima informaciju da je tamo i dalje ozbiljna situacija.

- U Kragujevcu je dupke puno. Nema rezervnih mesta - naveo je doktor.

Kako je objasnio, ukoliko više ne bude mesta u kragujevačkim zdravstvenim ustanovama, pacijenti će se prebacivati dalje u druge gradove.

- Ti pacijenti bi se prebacivali u Niš ili kako se već dalje radi. Ta šema je napravljena i ona funkcionište. To je zamisao koja je najznačajnija u ovoj situaciji. Napravili smo vrlo elastičan sistem. Kolike će posledice biti zbog toga što drugi trpe, to ćemo tek videti - rekao je Kon.

 

 

 

Trudnice

Epidemiolog je prokomentarisao i slučajeve trudnica zaraženih korona virusom koje su preminule.

- Dosad trudnice nismo definisali kao posebno rizične. U prvom udaru nismo imali trudnice sa težim stanjem. To sada treba pratiti i naglasiti da se infekcija može desiti svakom. A posledice i tok... nema striktnog pravila osim što se vidi da je manja smrtnost kod žena - naveo je epidemiolog.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading