(VIDEO) Kapetan grčke mornarice koji je odbio da bombarduje Srbiju: Da li znate ko je Marinos Ricidis?

Autor:

Vesti

28.07.2020

12:12

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

"Kao pravoslavac ne mogu da učestvujem u napadu na BRATSKI NAROD", ovo su reči grčkog kapetana mornarice Marinosa Ricidisa.

RepublikaFoto: twitter.com/printscreen
Heroj Marinos Ricidis

Bez odobrenja saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija, NATO alijansa je tog 24. marta 1999. godine napala Saveznu republiku Jugoslaviju.

Vazdušni napadi su prvenstveno počeli na vojne ciljeve, da bi se potom proširili na privredne i civilne objekte.

 

U tom besumučnom bombardovanju naše zemlje, stradalo je oko 2.500 civila uključujući i 89 dece.

Od 6.000 civila koji su zadobili lakše i teške telesne povrede, među njima je bilo čak 2.700 mališana.

Grčka kao članica NATO alijanse, zbog političkih razloga nije učestvovala u vazdušnom bombardovanju SRJ, ali je uputila u Jadransko more svoj ratni brod "Temistoklis", čiji je kapetan bio upravo Marinos Ricidis.

Svi na brodu su bili razočarani takvom odlukom vlade i tada, Marinos na svoju ruku, odlučuje da okrene svoj brod i vrati ga u luku, jasno naglasivši da on ne želi da bombarduje SRJ.

 

Tada je izjavio istorijsku rečenicu po čemu je ostao prepoznatljiv: "Kao pravoslavac, ne mogu da učestvujem u napadu na bratski narod". Ta njegova odluka, naišla je na veliku podršku grčke javnosti, čak su i svi grčki mornari stali uz svog kapetana. 

Nažalost, upravo zbog toga, vojni sud ga je 1999. godine osudio na dve i po godine zatvora. Marinos je tada izjavio, da se nikada nije pokajao što je doneo takvu odluku.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading