(VIDEO) TUGA BOŽJA: Preti nestanak crkvi u kojoj su se pričestili Knez Lazar i Kralj Petar I

Autor: Svi Srbi u Parizu, Republika

Vesti

27.07.2020

11:26

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Velika tuga i sramota što jedno ovakvo kulturno i istorijsko blago propada i preti mu nestanak. Neka ovaj tekst i snimak budu apel za pomoć nadležnim institucijama u cilju spasenja ovog svetog mesta. Vi ćete pomoći tako što ćete podeliti ovaj tekst i snimak. Udruženje "Svi Srbi u Parizu" pokreće akciju za obnovu crkve. Svi ste dobrodošli ako ikako možete da pomognete. Evo o čemu se radi.

RepublikaFoto: youtube.com/Svi Srbi u Parizu
Crkva Svete Trojice u selu Obražda

Reč je o crkvi Svete Trojice u selu Obražda na Radan planini. Napravljena je na temeljima bogomolje stare više od 3000 godina a u njoj su se poslednji put pred odlazak na Kosovo Polje i Kosovski Boj pričestili Knez Lazar i njegovi vitezovi.

Na lični zahtev se u ovoj crkvi pričestio Kralj Petar kao i njegov sin Aleksandar Karađorđević 1915.godine, pre povlačenja preko Albanije.

U ovoj crkvi odavno nema redovnih službi. Ako se nešto brzo ne preduzme, ostaćemo bez neprocenjivog kulturnog i istorijskog blaga.

 

O ovoj crkvi je pre devet godina izveštavala i nacionalna televizija RTS ali se od tada ništa nije promenilo.

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading