DELOVANJE HRVATSKE SLUŽBE U SRBIJI: TAJNE AKCIJE U BEOGRADU

Autor:

Vesti

27.07.2020

03:42

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Hrvatska obaveštajna služba SOA u Beogradu je u nekoliko navrata pokušavala da ukrade ili uništi arhivsku građu koja se čuva u muzejima, a odnosi se na zločine nad srpskim stanovništvom. Ovo otkrivaju izveštaji jedne ruske službe o delovanju SOA u našoj zemlji, do kojih je došao Srpski telegraf, čiji smo prvi deo objavili u vikend-broju.

RepublikaFoto: youtube.com/387

SOA

Za to je SOA angažovala kriminalca P. R. iz Sremske Mitrovice, koji je trebalo da oformi grupu i izvede jednu ili više takvih akcija u glavnom gradu. Srpske službe, međutim, osujetile su ovaj plan. Kako se vidi iz izveštaja koji su sačinili Rusi, P. R. se o zadatku dogovarao sa hrvatskim bezbednosnim strukturama preko tamošnjeg privrednika F. R. iz Ivanić Grada, nedaleko od Zagreba.

- Ova osoba iz Sremske Mitrovice bliska kriminogenim strukturama trebalo je da za visoku novčanu naknadu ukrade arhivsku građu koja se odnosi na genocid nad Srbima u Jasenovcu. Prilikom dogovora, F. R. je P. R. preneo i nalog da, ukoliko ne uspe da ukrade i odnese dokumentaciju, tačnije ukoliko je ona preobimna, podmetne veliki požar kako bi dokumentacija bila uništena u plamenu - stoji u ruskom izveštaju.

Slučaj "Banski dvori"

Hrvatska SOA izuzetno je aktivna i u slučaju poznatom kao "Banski dvori". Njihovi agenti u Srbiji pokušavaju na svaki način da prikupe lažne dokaze i nađu lažne svedoke protiv srpskih pilota i visokih oficira u vezi sa slučajem raketiranja zgrade Banski dvora u Zagrebu 1991. godine.

Franjo Tuđman

- Hrvatske službe bezbednosti usmerile su svoje saradnike, bivše pilote JNA iz Hrvatske, da na teritoriji naše zemlje, pre svega, kroz kontakte sa bivšim srpskim pilotima JNA dođu do saznanja o ovom događaju da bi im ona kasnije poslužila za modifikovanje, montiranje, falsifikovanje...

OD ZLIKOVCA PISAC

Kako se još navodi, to bi ostavilo prostor za slobodnu interpretaciju i relativizaciju zločina koji su u zloglasnom logoru činili Hrvati, što i jeste jedan od ciljeva delovanja SOA u Srbiji.

Mračna uloga direktora jedne od važnih istorijskih institucija u Vojvodini

Prema saznanjima ruske službe, jedan od značajnijih saradnika SOA u revidiranju istorije jeste i S. M., koji se godinama nalazi na čelu važne istorijske institucije u jednom gradu u Vojvodini.

RepublikaFoto: youtube.com/RTS
Kardinal Stepinac

- S. M. dokumentaciju koja mu je dostupna zloupotrebljava tako što njenom selektivnom i tendencioznom obradom formira fondove koji se usmeravaju u pravcu rehabilitacije pojedinih pripadnika ustaškog pokreta. Na taj način su pojedine osvedočene ustaše, poput Alekse Kokića, Marka Čovića i Jakova Jaše Kopilovića i drugih, predstavljane kao istaknuti književnici iz redova hrvatske manjine - stoji u dokumentu.

DOBILI I ULICE

Neki od ovih zločinaca tako su dobili čak i svoje ulice (Aleksa Kokić u Subotici, Josip Andrić u Baču...).

Vrbuju Mladićeve bezbednjake

Kako pišu Rusi, za SOA su posebno interesantni bivši pripadnici bezbednosnih struktura JNA, koji su početkom devedesetih bili na službi u Kninskom korpusu. Njih pokušavaju na svaki način na vrbuju, ne samo zato što je Knin bio centar srpske pobune u Hrvatskoj već i zbog toga što je na čelu Kninskog korpusa JNA u trenutku izbijanja sukoba bio Ratko Mladić.

RepublikaFoto: Tanjug/AP
Ratko Mladić

Svaki od pripadnika bezbednosnih struktura i specijalnih jedinica policije i Vojske RSK ili Kninskog korpusa stoga je posebno na ceni, pa se u njihovom pridobijanju ne štedi ni u novcu ni u drugim pogodnostima.

- Verovatno u nekoj od akcija sličnih onoj u Beogradu, iz arhiva u Subotici nestao je deo dokumentacije koja se odnosi na delovanje ustaške organizacije Križari, koja je delovala i posle Drugog svetskog rata na području tog grada. Ovo je posebno bitno u svetlu pokušaja da bude proglašen za sveca kardinal Alojzije Stepinac jer je nestala upravo dokumentacija o njegovoj povezanosti s Križarima - otkrila je ruska služba.

 

U sledećim nastavcima: Veze SOA sa navijačima, kako se rovari u srpskom pravosuđu, pipci SOA i u Strazburu, miniranje pregovora Srbije i EU...

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (2)

Loading
Srba

27.07.2020 12:27

I mi to sve gledamo a ništa ne preduzimamo?

Odgovori 23 1
Danilo

28.07.2020 09:51

Hapsi narodna milicijo!

Odgovori 20 1