OTKRIVEN NOVI SIMPTOM KORONE: Virus može da izazove trajno oštećenje sluha?!

Autor: Republika

Vesti

26.07.2020

03:42

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Brojnim istraživanjima čini se da je konačan spisak posledica koje izaziva koronavirus blizu formiranja. Ipak, novi nalazi dokazuju da izaziva formiranje krvnih ugrušaka, izaziva fketoacidoze, ali i konfuziju, kod pojedinih pacijenata koji su razvili tešku kliničku sliku ili imaju pridružene bolesti.

RepublikaFoto: Photo by Gabrielle Henderson on Unsplash/pixabay.com
Foto: Ilustracija

Lista postojećih simptoma je ogromna, a kako naučnici više saznaju o koroni mnogi stručnjaci su zaključili da je Covid-19 multisistemska bolest. Ona je progresivna i napada mnoge organe.

Naučnici su otkrili korona virus u ušima dvojice preminulih pacijenata pozitivnih na Covid-19, jer studije ukazuju da gubitak sluha može biti retki simptom infekcije.

Istraživanjem je utvrđeno da virus takođe može zaraziti uho i mastoidnu kost koja se nalazi odmah iza uva.

 

 

U malom istraživanju je učestvovalo tri pacijenta, dvoje je imalo veliko virusno opterećenje ne samo u svojim srednjim ušima, već i iza uha.

 

Tim je pregledao tri pacijenta koji su umrli od COVID-19.

Jedan od pacijenata bio je muškarac u 60-ima, kao i dve žene - jedna stara oko 60 godina, a druga oko 80. Uzorci su uzeti pomoću brisa i čuvani u rastvoru zvanom transportni medijum za viruse, pre nego što su testirani.

RepublikaFoto: Tanjug/AP
Foto: Ilustracija

Kod dva od tri pacijenta novi virus SARS-CoV-2 je pronađen u mastoidnom ili srednjem uhu, pokazali su rezultati studije objavljene u časopisu "JAMA Otolaryngology - Head & Neck Surgery".

Ovo nije prvi put da je korona virus povezan sa infekcijama uha ili problemima sa uhom.

Studija objavljena u aprilu mesecu je otkrila je da je Covid-19 kod odraslih izazvao upalu srednjeg uha (otitis media), odnosno zapaljenski proces uha u kome bubna opna postaje upaljena.

 

 

Druga studija u kojoj je učestvovalo 20 pacijenata bez simptoma i bez ranijih problema sa sluhom, otkrila je da su se sluh pogoršao nakon izlečenja od kovida.

 

- Ono što za sada možemo da kažemo da je u pitanju redak slučaj koji može dovesti do dugoročnih problema. Naime, gubitak sluha ili oštećenje kanala su posledica težeg oblika korone virusa kod pojedinih pacijenata. Potrebno je još istraživanja i vremena da bi se pokazalo šta sve virus može da napadne - zaključuje Džon Hopkins iz Medicinskog centra u Londonu.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading