Tropsko voće, rodilo u srcu Šumadije: Banane u dvorištu porodice Tomić

Autor: kurir.rs, republika.rs

Vesti

25.07.2020

21:05

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Dobro je poznato da u Topoli rađa svo voće i povrće, ali ipak ono tipično za balkansko područje - višnje, šljive, trešnje i breskve. Međutim, članovi porodice Tomić otišli su korak dalje, jer su u svom dvorištu posadili banane, koje iako se ubrajaju u tropsku kategoriju rodile su u srcu Šumadije.

RepublikaFoto: pixabay.com
Foto: Ilustracija

- Sadnicu sam nabavio preko interneta i eksperimentalno posadio, posle tri godine ova voćka donela je i prve plodove - priča za RINU Ivan Tomić.

Ipak, da bi ova biljka rodila bilo je potrebno minimum 40 litara vode dnevno, dosta svetlosti i sunčeve toplote.

- Cvetala je, pčele su obavile oprašivanje i sada se na jednoj biljci formiralo preko 70 plodova, tako da uskoro očekujemo prve banane u našem dvorištu, a ako da Bog da sazreju biće i za naše prijatelje. Banana se u Topoli gaji na više mesta, ali do sada je rodila samo kod nas - ponosno kaže Ivan.

 

Bananu su rasadili i sada imaju još tri stabla koja su već velika, pa ako budu rađale o tropskim voćkama iz srpske Toskane još će se pričati. U dvorištu porodice Tomić uspevaju i bambus, urmina palma, ali i limun koji svake godine donese dosta plodova.

- Limun je već odomaćen kod nas, mora se redovno prihranjivati, zalivati, voli glistenjak. Preko zime mora u toplu prostoriju sa dosta svetlosti. Godinama rađa i to su kvalitetni i veliki plodovi, koji su organski bez upotrebe hemije - kaže Ivan.

Tomići kroz osmeh kažu da već nekoliko godina ne kupuju limun a ove godine verovatno neće kupovati banane jer će u njihovom dvorištu biti zrelih sočnih plodova.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading