Vučić ODLUČIO! Moratorijum se PRODUŽAVA, bez plaćanja RATA do 1. OKTOBRA!

Autor:

Vesti

24.07.2020

03:53

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Još dva, a možda i tri meseca bez plaćanja rata kredita. Ono što je u proteklih dvadesetak dana, od prestanka tromesečnog moratorijuma na otplatu zajmova bankama, priželjkivao najveći broj žitelja Srbije obistinilo se.

RepublikaFoto: Tanjug/D. KUJUNDŽIĆ
Siniša Mali - Aleksandar Vučić - Jorgovanka Tabaković

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić objasnio je, predstavljajući novi paket ekonomskih antikoronamera, da je o "najmanje dvomesečnom produžetku moratorijuma" razgovarao sa guvernerkom NBS Jorgovankom Tabaković. Šef države je rekao da će to pravo imati klijenti banaka pod određenim uslovima, ne precizirajući na šta se to tačno odnosi.

BANKE PRISTALE

Ipak, kako je Srpskom telegrafu rečeno u jednoj od vodećih banaka na našem tržištu, postoji šansa čak i da mogućnost važi za sve klijente koji budu zainteresovani.

Kako funkcioniše moratorijum

- banka vam se skida rate kredita

- rate se skidaju samo onima koji se izričito izjasne da ne žele moratorijum

- kamate za period moratorijuma se dele (podjednako) na sve preostale rate do kraja otplate

- banka je dužna da vas blagovremeno obavesti kada ističe moratorijum

- Ne znam tačno o kakvim modalitetima su razgovarali predsednik Vučić i guvernerka, ali smo mi, kao banka, spremni da u svakoj varijanti izađemo u susret klijentima.

 

Posebno ako nas država i centralna banka budu u tome motivisali nekom podsticajnom merom, poput, recimo, smanjenja referentne kamatne stope ili privremenog smanjivanja obavezne rezerve za poslovne banke - ističe za naš list direktor pomenute banke, koja je među prvih pet u Srbiji.

Još se razmatra da li će moratorijum važiti za sve klijente ili će oni ipak morati da ispunjavaju neke uslove

Kako se priča u bankarskim krugovima, ukoliko ipak bude nekih uslova koje bi klijenti morali da ispune, oni bi se, pre svega, mogli odnositi na to da im je korona ugrozila primanja, u slučaju građana ili poslovanje, za firme, pa teže otplaćuju rate.

Novi paket ekonomskih mera

1. Produžetak moratorijuma na kredite za najmanje dva meseca

2. Za jul i avgust država plaća preduzetnicima, mikro, malim i srednjim preduzećima po 60 odsto od minimalca za sve njihove radnike. Prva uplata u ruke zaposlenih do 10. avgusta, druga u septembru

3. Još najmanje jedan mesec odlaganje plaćanje poreza i doprinosa

4. Projekat "Moja prva plata" država devet meseci plaćaće preduzetniku, privatniku ili preduzeću 20. 000 dinara za zapošljavanje jednog srednjoškolca, a fakultetski obrazovanog 24. 000 dinara.

Takođe, za zaposlene u nekim delatnostima poput turizma, ugostiteljstva i slično olakšice bi se primenjivale automatski, što znači da bi važio princip po kom im banke ne bi naplaćivale rate, osim ukoliko oni sami izričito to traže. Dakle, po modelu kako je to rađeno prethodnog puta.

Za koje kredite važi

- stambene

- keš

- potrošačke

- auto-kredite

- auto-lizing

KAMATA SE DELI

Kako je Srpskom telegrafu juče potvrđeno u NBS, centralna banka uveliko priprema odgovarajuće odluke.

Moguće i refinansiranje

Pre nekoliko dana NBS je omogućila bankama i da klijentima koji to žele refinansiraju kredite, odnosno produže rok otplate za dve godine. Time se rata smanjuje nekih deset ili dvadesetak odsto, zavisno od roka otplate. Ipak, iako je rata manja, oni koji se odluče za ovu opciju na kraju će banci ukupno vratiti više novca nego po prvobitnom planu.

- Te odluke će važiti od 1. avgusta, a očekuje se da će biti usvojene na vanrednom sastanku Izvršnog odbora NBS već u ponedeljak, kada će javnosti biti saopšteni detalji - navode iz NBS.

Siniša Mali MINISTAR FINANSIJA

Država je našla način da izdvoji dodatna direktna novčana sredstva za privredu i zaposlene. Dosadašnji paket podrške bio je vredan 5,1 milijardu evra, a ova dodatna izdvajanja državu će koštati još oko 66 milijardi dinara.

RepublikaFoto: Tanjug/D. KUJUNDŽIĆ
Siniša Mali

Sa ovom dodatnom podrškom dolazimo do iznosa od oko 5,7 milijardi evra, što je 12,2 odsto našeg BDP. Svako dosadašnje obećanje smo ispunili, tako da svi mogu da nam veruju da će tako biti i dalje

Marko Čadež PREDSEDNIK PKS

Nove mere pomoći privredi koje je najavio predsednik Aleksandar Vučić pokazuju se kao jedna od najvažnijih odluka za očuvanje srpske privrede i sačuvaće kičmu malih i srednjih preduzeća. Niko nije mogao da pretpostavi kako će se situacija sa pandemijom kretati.

RepublikaFoto: Tanjug/Z. ŽESTIĆ
Marko Čadež

Privreda je odmah osetila negativne posledice pogoršanja epidemiološke situacije. Vlada i državni vrh reagovali su trenutno. Anketa PKS pokazala je da je 80 odsto preduzeća novac koji su dobili od države iskoristili za likvidnost

Milan Krkobabić PUPS

Novi set mera pomoći privredi i zaposlenima koji je najavio predsednik Vučić predstavlja nastavak uspešnog reagovanja države na nesporne ozbiljne poremećaje koje je izazvala pandemija koronavirusa.

RepublikaFoto: ST/Đ. KOJADINOVIĆ
Milan Krkobabić

U stavu predsednika da zaposleni u javnom sektoru i penzioneri mogu da računaju na neizmenjene plate i penzije, kao i da je rast penzija izvestan, ali i da će biti razmotreno eventualno povećanje zarada, PUPS vidi, pre svega, čvrstu rešenost da se adekvatnim merama osigura nastavak, a tamo gde je neophodno i pokrene privredna aktivnost, sve u cilju boljitka građana Srbije, zaposlenih i penzionera

Ivan Nikolić EKONOMISTA

Novi državni paket mera pomoći privredi ima za cilj da se izbegnu negativni efekti na tržištu rada koji bi nastali nakon prestanka dosadašnjih direktnih mera, a, pre svega, kako bi se sprečilo povećanje stope nezaposlenosti. Na taj način, država za privredu kupuje dva ili više meseci kako bi se privreda prilagodila na novonastale okolnosti

Ovo praktično znači da vam banka neće skinuti avgustovsku i septembarsku ratu kredita, a postoji i mogućnost da se moratorijum produži i na oktobar. Kao i prošlog puta, od kraja marta do kraja juna, iznos kamate biće raspoređen (podjednako) na sve preostale rate do kraja otplate zajma.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (6)

Loading
Rea

24.07.2020 15:39

Svaka cast!

Rea

24.07.2020 15:41

Ovo ce svima biti od velike pomoci.

Lepi

24.07.2020 16:07

Odlicna vest, mnogim ljudima ovo puno znaci.

Rea

24.07.2020 19:37

Odlicno vest!