Srpski naučnici otkrili različite sojeve korone: Virus stigao iz Italije, Belgije, Nemačke - a da li je mutirao?!

Autor: Politika, Blic, Republika

Vesti

23.07.2020

10:20

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Stručnjaci Veterinarsko-specijalističkog instituta u Kraljevu, poznati su među naučnom elitom i izvan granica Srbije. Međutim, čak i kad neki posao prvi i uspešno obave nemaju običaj da se hvale, posebno ne medijima.

RepublikaFoto: Tanjug/AP
Foto: Ilustracija

Tako je bilo i ovog puta kada su uspeli da "očitaju" korona virus.

– Reč je o delu opširnije epidemiološke studije koja se realizuje na Medicinskom fakultetu u Beogradu. Uistinu, mi smo tokom prvog talasa, uz redovan posao dijagnostikovanja uzoraka kojih je tada bilo oko 9.000 obavili sekvenciranje desetak uzoraka. Uradili smo to samoinicijativno, uspostavili tehnologiju, metod, a imali smo opremu kao i iskustvo, doduše ponajveće na uzorcima životinjskog porekla. Znali smo koliko je neophodno ustanoviti genetska svojstva ovog virusa, eventualne promene, sličnosti sa drugima... I, tako smo, se nametnuli i postali deo tima pomenutog projekta – rekao je za “Politiku” dr Mišo Kolarević, direktor Veterinarsko specijalističkog instituta u Kraljevu.

 

Tim, od četiri stručnjaka iz ove ustanove predvodio je dr Dejan Vidanović, a saradnici su bili dr Milanko Šekler, dr Marko Dmitrić i doktorand Bojana Tešović. Pomoć su dobijali i od Bojane Banović Đeri, molekularnog biologa i američkog stručnjaka Džerami Vokeninga kao i od virusologa sa beogradskog Medicinskog fakulteta dr Tanje Jovanović i dr Aleksandra Kneževića.

 

 

 

 

RepublikaFoto: pixabay.com

– Nije ovo prvi put da mi to radimo a veoma je važno pomenuto istraživanja. Jer, da bi doznali da li je virus, primera radi, u ovom drugom talasu, mutirao, postao opasniji ili slabiji, da li se prenosi lakše ili teže neophodno je ustanoviti sastav njegovog genoma. Mi smo to uradili, nalaze ubacili u Svetsku banku genoma i sada stručnjaci mogu da porede te podatke o virusu, kako bi se reklo, srpskog soja sa onima sa drugih područja. Takođe, i mi možemo da pratimo i poredimo virus sa našeg područja sa podacima drugih stručnih timova – kaže dr Milanko Šekler.

Da bi se utvrdilo da se virus promenio neophodno je i drugo istraživanja. Zato su pomenuti stručnjaci počeli sa novim sekvenciranjem, koje će biti gotovo za desetak dana. To, naravno, opet rade uz redovan posao dijagnostikovanja uzoraka kojih je oko tri stotine dnevno.

 

– Mi smo, na osnovu dobijenih podataka iz prvog istraživanja tada ustanovili da u Srbiji ne funkcioniše samo jedna linija virusa već nekoliko različitih. Identifikovali smo više genotipova virusa, koji su u raznim periodima, nezavisno jedan od drugog, ušli u našu populaciju, recimo iz Švajcarske, Nemačke, Italije, Belgije... Svi se genetski razlikuju, ali ne previše. I, sada ćemo, za nekoliko dana ponoviti sekvenciranje i na većem broju uzoraka utvrditi da li je, u međuvremenu došlo do mutacije virusa i u kom stepenu – objašnjava dr Dejan Vidanović, vođa istraživačkog tima Veterinarsko-specijalističkog instituta u Kraljevu.

 

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading