Vakcina protiv koronaviursa neće tako brzo: Tiodorović otkriva razloge za to

Autor: Blic, Republika

Vesti

23.07.2020

09:23

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Skoro svakodnevno svetski mediji su prepuni informacija o razvoju vakcine protiv korona virusa, o fazama u kojima se nalaze, testiranju na ljudima, ali pre svega datumu kada bi mogle da se nađu u zvaničnoj upotrebi.

RepublikaFoto: Tanjug/S. MILJEVIĆ
Branislav Tiodorović

Čak i mnogi stručnjaci su najavili da bi vakcinacija u nekim zemljama trebalo da počne do kraja godine, obelodanjena je čak i mogućnost da Srbija dobije prve doze vakcine do kraja godine. Ipak, naši epidemiolozi pozivaju na oprez.

- Najsigurnije je kada učestvujete u monitoringu, u praćenju kako se ta vakcina proizvodi, kako idu faze. Neki govore da su u trećoj, neki da su završili. Kako god, moramo biti obazrivi, što verujem da hoćemo. Vakcina će verovatno biti spremna za upotrebu već do kraja godine, a ja očekujem da ćemo moći da se vakcinišemo negde u drugoj polovini naredne godine - rekao je Tiodorović, član Kriznog štaba Vlade Srbije u borbi protiv kovida 19.

 
Vakcinaciji će, međutim, morati očigledno da prethodni i dobra kampanja. Naime, anketa "Blica" koja je sprovedena pre nekoliko dana donela je šokantne rezultate pošto se 40 odsto izjasnilo "da se nikako neće vakcinisati", a još 25 odsto "nije donelo nikakvu odluku o tome".

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading