Direktorka "Batuta" o suzbijanju virusa: Nije ključan test jer može da stvori zabunu, OVO je bitno

Autor: Tanjug, Republika

Vesti

20.07.2020

09:36

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Direktorka Instituta "Batut" Verica Jovanović izjavila je danas da se testiranje na koronavirus obavlja kada se jave simptomi bolesti i navela da testiranje gubi smisao ukoliko je ponovoljeno.

RepublikaFoto: Tanjug/S. MILJEVIĆ
Verica Jovanović

- Ako neko ima povišenu temperaturu, ako se nalazi u bolnici, ako postoji sumnja da se radi o kliničkoj manifestaciji kovida-19, onda je testiranje ključno - rekla je Jovanovićeva za RTS.

Ističe da je ključan pregled, a ne test i dodala da ne treba raditi test onda ako smo nekada i negde sporadično bili u kontaktu sa osobom koja je zaražena, jer to, kaže, stvara zabunu i bespotrebno opterećenje.

- Rezultate treba obezbediti kod osoba kojima je to neophodno kako bi se nastavilo lečenje. U svakom slučaju, ukoliko imate simptome javite se kovid ambulanti. Ključno je javiti se na pregled, a ne obaviti test - objašnjava Jovanovićeva.

Kaže da se nalazimo u fazi kada imamo široku transmisiju kovida-19 u lokalnoj zajednici, te da se u 99 odsto slučajeva može očekivati da se radi o kovidu-19.

Govoreći o merama Kriznog štaba, Jovanović navodi da rezultat primena preventivnih mera možemo očekivati kroz dve do tri nedelje i da je na teritoriji različitih gradova i okruga različita situacija.

- Na teritoji Vojvodine i Novog Sada dolazi do porasta broja obolelih. Kada je u pitanju Užice i Zlatiborski okrug u svim opštinama pratimo porast broja sumnji, istovremeno dijagnostikovanih slučajeva. Negde imamo mirnu epidemiološku situaciju, međutim pozornost je veoma značajna i nijedan rezultat ne može primenom ovakvih mera da se očekuje bez dve nedelje od ovog momenta - ocenjuje Jovanovićeva.

Dodaje, da ipak ohrabruje podatak da se svakog dana smanjuje broj pacijenata koji se javljaju kovid ambulantama.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading