POSLE PISANJA NAŠEG LISTA O SMRTONOSNOJ KOMODI: Ministar šalje inspekciju u "Ikeu"

Autor: A.V. MARKOVIĆ

Vesti

24.10.2017

05:00

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Tržišna inspekcija Ministarstva trgovine turizma i telekomunikacija danas će izvršiti vanredni inspekcijski nadzor u robnoj kući "Ikea" s obzirom na to da je Srpski telegraf ukazao na nebezbednost komoda koje se tamo nalaze u prodaji.

RepublikaFoto: ST/N. PANČIĆ
Reagovao na naš tekst o smrtonosnoj komodi u Ikei: Rasim Ljajić

Tržišna inspekcija Ministarstva trgovine turizma i telekomunikacija danas će izvršiti vanredni inspekcijski nadzor u robnoj kući "Ikea" s obzirom na to da je Srpski telegraf ukazao na nebezbednost komoda koje se tamo nalaze u prodaji.

Ovo je saopštio Rasim Ljajić, ministar za trgovinu turizam i telekomunikaciju, i dodao da do sada nisu imali saznanja da se u pomenutoj robnoj kući prodaju proizvodi koji ne ispunjavaju bezbednosne standarde.

- Tržišna inspekcija je i pre otvaranje "Ikee" obavestila poslovodstvo ove kompanije o zakonskoj obavezi da na tržište može da plasira isključivo bezbedne proizvode. Preporuka potrošačima je i da prate uputstva koja se tiču bezbednog rukovanja proizvodom, u ovom slučaju komodama, jer se na taj način otklanja mogućnost povreda ili druge štete, koja može nastati ukoliko se ta uputstva ne poštuju - dodaje Ljajić.

POVUĆI IZ PRODAJE

Da "Ikea" mora da istakne jasno upozorenje na opasnost od komode proizvođača "Malm" ili da je povuče iz prodaje dok ih proizvođač ne redizajnira, kažu u Udruženju Roditelj, komentarišući slučaj "komode-ubice", čija je prodaja zabranjena u Severnoj Americi.

RepublikaFoto: youtube.com/ABC News
Ovako je Ikeina komoda ubila osmoro dece

Naime, ova komoda sa tri fioke koja se prodaje u "Ikei" u Srbiji opasna je po život dece, a prevrtanjem je ovaj naizgled bezazleni komad nameštaja usmrtio čak osmoro dece. Poslednja žrtva bio je dvogodišnji dečak iz Kalifornije Džozef Dudek, a do tragedije, kako prenose strani mediji, došlo je kada je dete ostalo samo u spavaćoj sobi roditelja.

- U šoku sam nakon saznanja da je komoda ubila dete. "Ikea" mora hitno i u Srbiji da povuče iz prodaje sporni nameštaj, a ne da čekaju da se i ovde dogodi tragedija, pa da neko reaguje - priča uplašena majka Jelena Janković iz Beograda.

REDIZAJNIRATI

U Udruženju Roditelj kažu da o bezbednosti deteta u kući, kada je nameštaj u pitanju, brine i odgovoran je roditelj, ali i proizvođač.

- Roditelji kada kupuju nameštaj moraju da vode računa da bude bezbedan po decu, kao što u predškolskoj ustanovi nameštaj mora da ispuni standarde da se mališani ne bi povredili. Istraživanja govore da se najveći broj dece povredi u kući. Međutim, i na proizvođačima je odgovornost, pa ako je bilo problema s nekim predmetom, kao što je sporna komoda, onda ona treba da se redizajnira ili povuče iz proizvodnje i prodaje - kaže Angelina Radulović iz Udruženja Roditelj.

Inače, u pitanju je komoda sa tri fioke proizvođača "Malm", koja se kod nas prodaje za 6.999 dinara. Ni juče redakciji Srpskog telegrafa nije stigao odgovor iz "Ikee" da li će ova komoda biti povučena iz prodaje u Srbiji.

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading