NOVA ŠOKANTNA SAZNANJA NAUČNIKA O KOVID-19: Korona izaziva infarkt i šlog!

Autor:

Vesti

17.07.2020

04:09

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Osim pluća, korona najviše i najstrašnije pogađa kardiovaskularni sistem, izazivajući infarkt i moždani udar.

RepublikaFoto: ST/N. MANDIĆ
Foto: Ilustracija

Sve žrtve virusa KOVID-19, uz koronu, imaju još nešto zajedničko: pokazuju znake zgrušavanja krvi. Kako su utvrdili stručnjaci londonskog kraljevskog koledža na osnovu rezultata obdukcije pacijenata preminulih od korone, sve žrtve, bez izuzetka, imale su neki oblik tromboze, što znači da su im se stvorili ugrušci u krvi.

MNOGO ZABLUDA

Uprkos tome što se koronavirus smatra pretežno respiratornom bolešću, koja napada pluća, ova infekcija u težim slučajevima može da ošteti i druge organe (srce, mozak, testise..., o čemu je nedavno za naš list govorio i član kriznog štaba profesor Branimir Nestorović). Krvni ugrušci pojavili su se kao jedna od najtežih posledica.

100 odsto preminuli pacijenata imalo krvne ugruške

- Uradili smo veliki broj obdukcija i svaki preminuli pacijent je imao trombozu. Videli smo pacijente sa koronarnom trombozom, krvnim ugruškom u srčanom sudu, i vaskularnom trombozom, to jest, krvnim ugruškom u veni - rekao je profesor Grejem Kuk sa londonskog kraljevskog koledža.

POSLEDICE KRVNIH UGRUŠAKA

Plućna embolija

Infarkt

Moždani udar

Bolovi u nogama

Otežano hodanje

STATISTIKA PREŽIVELIH

Kako navode srpski lekari koji su, kako je objasnio naš poznati kardiolog prof. dr Miljko Ristić, dosad uradili 17 obdukcija preminulih od korone (uprkos upozorenja SZO da se to ne čini zbog ogromnog rizika), ovo objašnjava zašto su mnogi pacijenti sa KOVID-19 preminuli od infarkta.

Britanski stručnjaci, osim što su utvrdili da su svi preminuli imali ugruške u krvi, istraživali su i pacijente koji su zaraženi koronom, a imali su srednje tešku ili tešku kliničku sliku, ali su se izvukli. Kod njih je trećina imala krvne ugruške, što može upućivati na zaključak da je stvaranje krvnih ugrušaka povezano sa smrtnim ishodom.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading