SPPS: Policija - neprobojan "živi zid"

Autor: Republika

Vesti

09.07.2020

12:34

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Sindikat policije i policijskih starešina izdao je saopštenje o policajcima koji su povređeni na protestima kod Skupštine.

RepublikaFoto: Srpski telegraf
Povređeni policajci

Njihovu objavu prenosimo u celosti:

- Kolege, svaka čast na profesionalnosti, hrabrosti, uzdržavanju od prekomerne upotrebe sile pod kišom kamenica, baklji, uvreda, pod nasrtajima huligana i političkih profitera tuđom krvlju! Svim povređenim kolegama želimo brz oporavak, da im se povrede saniraju bez posledica i da se vrate u redove svojih jedinica (i porodica).

Erupcija nasilja na ulicama Beograda, Novog Sada, Kragujevca i Niša sigurno nisu bez koordinacije faktora koji želi vaninstuticionalnu promenu vlasti u Srbiji. Ali, saopštenje našeg sindikata usmereno je pre svega ka solidarnosti sa kolegama koji su podneli najveći teret na terenu rizikujući svoje živote. Zbog toga ćemo uputiti poseban zahtev predsedniku Republike Aleksandru Vučiću i direktoru policije Slobodanu Rebiću zahtev da se svi policajci koji su se borili protiv demonstranata i huligana na ulicama četiri grada, posebno nagrade i unaprede izvan uobičajenih povećanja plata za 20 odsto. Jer, rizikovati život – a na desetine kolega je povređeno - nije samo profesionalni rizik, već je i dokaz doslednog sprovođenja zakona pa makar to značilo i da se sopstveni život dovodi u pitanje.

Da li će se huliganski stampedo nastaviti narednih dana – to niko ne zna ali bi bilo dobro da se u međuvremenu, dokumentovani izgrednici i nasilnici privedu pravdi. Mnogi od njih su najverovatnije već u posebnim evidencijama, kao članovi nasilničkih grupa koje iznajmljuju svoje usluge svakom ko plati kako bi se nasilje raširilo po ulicama srpskih gradova. Odsecanjem tih ekstermista od građana koji protestuju, nasilje bi izgubilo svoj zamah, a naše kolege bi bile uveliko pošteđene kamenica, bestijalnih nasrtaja, baklji, oblaka gasova i dr. Mirne demonstracije, uz prethodno ispunjene zakonske uslove za njihovo održavanje, su  uobičajena pojava (dosta česta) u svim demokratskim zemljama, ali ovo što se poslednja dva dana "valjalo" ulicama najvećih gradova Srbije, nije demokratski protest već huliganizam i nasilje koje se najviše odbijalo o "žive zidove" koje su činili naše kolege. Zahvaljujući policajcima posebnih i specijalne jedinice policije, policajcima opšte nadležnosti, taj "živi zid" je izdržao sve, suprotstavio se nasilju i huliganskim grupama, sačuvao državne institucije i u krajnjoj liniji, sačuvao demokratiju države Srbije. Zbog toga – još jedanput – kolege svaka čast!

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading