OPREZ! Šokantna tvrdnja naučnika: Ljudi koji piju OVAJ LEK u većem su riziku da obole od korone!

Autor: Republika

Vesti

09.07.2020

10:19

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Korišćenje antacida, široko dostupnih lekova za gorušicu, gastroezofagealnu refluksnu bolest (GERB) i čir, povećano je sa rizikom od infekcije koronavirusom, pokazuje studija američkih naučnika!

RepublikaFoto: pixabay.com
Foto: Ilustracija

Inhibitori protonske pumpe koji se koriste za suzbijanje sekrecije želudačne kiseline, zapravo sprečavaju prodor mikroorganizama u digestivni trakt, tako sprečavajući crevne infekcije.

Međutim, nova studija koja je obuhvatila 53.130 osoba od kojih je 3.386 bilo pozitivno na korona virus, otkrila je da oni koji uzimaju lek jednom ili dvaput dnevno imaju veću verovatnoću da se zaraze koronavirusom.

Naime, oni koji uzimaju ove lekove jednom dnevno, prema mišljenju naučnika imaju dvostruko veću verovatnoću da se zaraze koronavirusom, a oni koji ih uzimaju dva puta dnevno, čak četiri.

RepublikaFoto: Image by mohamed Hassan from Pixabay
Foto: Ilustracija

Cilj stomačne kiseline je da ubije mikroorganizme pre nego što oni uđu u digestivni trakt. Iako se koronavirus lako uništava kada je pH vrednost u želucu ispod 3, inhibitori protonske pumpe neutralizuju pH zbog čega virus ipak može da opstane u organizmu duže nego kod drugih ljudi.

Studija je objavljena ne čelu sa dr Brenanom Špigelom iz Medicinskog centra Čedar-Sinaj u Los Anđelesu i objavljena u američkom Žurnalu gastroenterologije. Ipak, istraživači kažu da su njeni rezultati i dalje podložni daljim i dubljim analizama.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading