IMATE DVE OPCIJE: Evo šta čeka srpske turiste u Grčkoj ako su pozitivni na Kovid-19!

Autor: sputniknews.com, Republika

Vesti

04.07.2020

17:26

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Srpske turiste koji su pozitivni na koronavirus Grci vraćaju nazad u Srbiju ili ih stavljaju u karantin.

RepublikaFoto: Tanjug/AP
Foto: Ilustracija

Dve Srpkinje na Skijatosu, koje su na to grčko ostrvo doputovale prvim letom za tu destinaciju u ovoj sezoni, pozitivne su na koronu i one imaju lakšu kliničku sliku, nezvanično je potvrđeno za B92, prenosi Tanjug.

Obe žene se dobro osećaju i za sada nemaju simptome bolesti.

Grčke vlasti su ih smestile u kovid hotel "Aris" koji ima svrhu karantina za obolele i obe će sutra biti ponovo testirane.

One su, kako saznaje B92, došle letom čiji je zakupac bila srpska agencija "Odeon World Travel".

- Mi jesmo bili zakupci leta za ostrvo Skijatos, ali su pored naših putnika tu bili i putnici četiri druge agencije. Ne znam za njihove, ali od naših gostiju niko nije zaražen - rekao je generalni direktor agencije Odeon Mirko Bauk.

RepublikaFoto: Tanjug/S. RADOVANOVIĆ
Foto: Ilustracija

Prema pisanju više grčkih listova i sajtova, 1. jula su tamošnje vlasti obavile 1.400 molekularnih testova na putnicima koji su avionom stigli na neki od tamošnjih aerodroma, a pet lica bilo je pozitivno i to po jedna ženska osoba iz Srbije, Švedske i Rumunije, kao i dvoje Grka koji su doputovali u domovinu.

Prema protokolu koji je na snazi u Grčkoj, svi kojima nalazi budu pozitivni na koronu, a nemaju teže simptome, trebalo bi da ostanu u nekom od hotela-karantina najmanje 14 dana. U suprotnom idu u bolnicu.

Jedna porodica iz Srbije već je deportovana iz Grčke, jer je jedan njen član bio pozitivan na koronu. Oni su krenuli u Sitoniju, a kako je opisala Beograđanka iz te porodice za "Blic", njihovo letovanje trajalo je samo tri dana.

- Posle određenog dvoumljenja, ipak smo rešili da krenemo na put jer smo i suprug i sin i ja bili zdravi. U nedelju smo seli u auto i pošli za Grčku - objasnila je ona i dodala da je na granici testirana po jedna osoba iz svakog automobila sa srpskim tablicama.

- Supruga su testirali i rekli da budemo 24 sata u samoizolaciji, a da rezultate javljaju u roku od 72 časa i to samo ukoliko su pozitivni - kazala je ona.

Nakon tri dana letovanja na Sitoniji, samo nekoliko minuta pred istek tih 72 sata, pozvali su ih i saopštili im da je njen muž pozitivan.

RepublikaFoto: Photo by Tai's Captures on Unsplash
Foto: Ilustracija

Kako je objasnila, ispitali su ih za kontakte, kuda su se kretali, kakvo im je zdravstveno stanje i da li je osoblje hotela, restorana i marketa u kojima su bili poštovalo mere zaštite.

- Pitali su između ostalog i gde smo u tom trenutku. Mi smo tada bili na plaži i rekli su nam da momentalno idemo u sobu i da 14 dana ne izlazimo iz nje. Nakon pola sata su pozvali ponovo i rekli da ima još jedna opcija i da, ukoliko želimo, možemo da krenemo kući uz sve mere predostrožnosti: celim putem sa maskama, da ne stajemo nigde osim recimo na pumpi i gde je baš neophodno - ispričala je ona.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading