Tačskrin je lepak za koronu! Stručnjaci objašnjavaju kako se zaraza najbrže širi

Autor: zena.blic

Lifestyle

03.07.2020

16:01

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Usled pandemije koronavirusa sve češće dezinfikujemo brojne površine i predmete, na šta ranije verovatno nismo obraćali pažmnju u tolikoj meri. A šta je sa mobilnim telefonom, stvarčice od koje se danas praktično ne razdvajamo - u kolikoj meri može da zadrži čestice virusa na sebi?

RepublikaFoto: pixabay.com/Fotomontaža/E.D.
Foto: Ilustracija

- Savremeni mobilni telefoni ne šire u tolikoj meri mikrobe. U poređenju sa brojem mikroba na ljudskim rukama, mogli bismo da kažemo da je onaj na telefonima zanemarljiv. Za zdravog čoveka koji koristi mobilni telefon u vlastitom domaćinstvu klice na njemu ne predstavljaju opasnost - objasnio je Markus Egert, profesor mikrobiologije i higijene s nemačkog Univerziteta Furtwangen.

- Savremene pametne telefone odlikuju glatke površine, zbog čega se na njih lepi manji broj klica. One na takvim površinama nemaju čime da se hrane, pa ne uspevaju ni da se razmnožavaju. Nasuprot tome, broj bakterija pronađenih na tipkama starih mobilnih telefona bio je daleko veći -dodao je on, prenosi nemačka agencija Deutsche Presse-Agentur.

Egert je akcentovao i da način, kao i mesta na kojima koristimo telefon utiču na to koliko mikroba može na njemu da se nakupi. Takođe, što je telefon u lošijem stanju spolja, to je podložnije tlo za nakupljanje virusa. "Bakterije, virusi i buđ posebno dobro prianjaju uz ogrebotine", upozorava Sebastijan Kloes iz nemačke IT kompanije Bitkom.

Foto: pixabay.com

On je dodao i da svi oni koji retko peru ruke, a pritom koriste pametne telefone aktivno, pa čak i dok jedu ili idu u toalet, na svoj uređaj će preneti mnogo više mikroba.

- Površina smarfona odraz je svesti o higijeni njegova korisnika - kaže Kloes.

Neka ranije istraživanja pokazala su da na telefonim žive različite vrste bakterija i virusa. Uobičajeno je na njima pronaći bakterije koje žive na našoj koži, u respiratornom traktu kao i bakterije koje žive u fekalijama. I dok većinu čine bakterije od kojih se nećemo razboleti, nisu sve u potpunosti bezopasne. Različite studije pokazale su da na mobilnim telefonima žive E. coli, MRSA i streptokok.

Ipak, u nekim slučajevima morate da budete izloženi uticaju hiljada mikroba da biste se razboleli, pa sama njihova prisutnost na telefonima nije nužno razlog za zabrinutost.

Foto: pixabay.com

Koliko ćete često čistiti telefon, zavisi i od toga koliko ga često i kako koristite. Ako često putujete, imate kontakta sa puno ljudi i telefon vam je neretko u rukama, onda svakako to treba da radite učestalo. Mobnilni telefon treba da se isključi pre početka čišćenja, a potom da se očisti mikrofiber krpicom. Ako je jako zaprljan, onda pokvasite krpicu i stavite malo sapuna na nju.

Gore pomenuti Egert objašnjava da nije potrebno dezinfikovati telefon, jer se korona virus uklanja i običnim sapunom. Upozorava da sredstva za čišćenje, poput onih za stakla ili sredstva na bazi alkohola mogu da oštete premaz koji odbija masnoću sa ekrana pametnog telefona.

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading