Poznati virusolog o zaštiti od korone: Dezinfekcija ne igra bitnu ulogu, dok su maske veoma korisne, ali OVE stvari nikako ne smete da radite s njima!

Autor: Republika

Vesti

03.07.2020

14:25

"Dezinfekcija igra drugostepenu ulogu, jer je SARS-CoV2 zaraza koja se prenosi vazdušno-kapljičnim putem, a ne kontaktom", izjavio je jedan od vodećih nemačkih virusologa i direktor Instituta za virologiju i istraživanje HIV-a pri Univerziteta u Bonu, profesor Hendrik Štrik.

youtube.com/Alergia Imunopatologia FMUSP
Hendrik Štrik

- Međutim, ako čovek kašlje ili kija u dlanove, a zatim otvara vrata, može doći do inficiranja ako neko drugi dotakne bravu. Ali to nije glavni način prenosa zaraze - rekao je Štrik u intervjuu za "Sputnjik".

On je u pojasnio i koliko su najrasprostranjenije mere zaštite, kao što su maske i dezinfekcija, zapravo efikasne.

- Postoje dva faktora koji su karakteristični za respiratorne viruse ili za viruse korona, koji doprinose infekciji. To su blizina i vreme. Ako se nalazite pored zaražene osobe i provodite s njom mnogo vremena, najverovatnije će doći do infekcije. Rizik od infekcije dodatno se povećava u zatvorenim prostorijama, jer odsustvo vetra i sunca znači da kapljice virusa mogu lakše opstati u vazduhu - kaže Štrik.

Tanjug/S. RADOVANOVIĆ
Foto: Ilustracija

Kada su u pitanju maske, virusolog poručuje da one itekako mogu umanjiti rizik od infekcije novim virusom, što su, kako navodi, pokazala i pojedina istraživanja. Međutim, ovu zaštitu treba oprezno koristiti.

- Ako se maska koristi nepravilno, ako je nose nekoliko nedelja, ako se ne pere, neprestano se dodiruje, onda je takva maska pogodna za bakterije i viruse - zaključuje Štrik i dodaje da takav način upotrebe može izazvati i druge bolesti.

Komentari (0)

Loading