ĐILASOVE BRLJOTINE STIGLE NA NAPLATU: Oštetio državu za 2.600.000 EVRA!

Autor:

Vesti

30.06.2020

03:53

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Država Srbija moraće da plati čak 2.600.000 evra odštete Romima koje je u aprilu 2012. prisilno iselio tadašnji gradonačelnik Beograda Dragan Đilas! To proističe iz presude Apelacionog suda, kojom je dvoje Roma obeštećeno sa 2.600 evra zbog iseljenja i smeštanja u napušteno skladište u Nišu, neuslovno za normalan život. Takvu presudu očekuje još 250 romskih porodica, odnosno 1.000 ljudi, i lako je izračunati koliko će Đilasova bahatost još jednom koštati državu.

RepublikaFoto: Tanjug/T. VALIČ/D.GOLL

Dragan Đilas

Vođu sadašnje bojkotaške opozicije tada je oštro upozorila organizacija Amnesti internešnal, ocenivši da je iseljenje iz naselja Belvil nezakonito i da se time krše međunarodni standardi. Naime, Romi nisu na odgovarajući način obavešteni i da su metalni kontejneri u koje treba da budu preseljeni udaljeni od grada i izvora zarade.

Nakon dugih pet godina trajanja procesa Evropski centar za prava Roma, zastupnik ovih građana koji su nepravedno iseljeni, saopštio je da je konačno presuđeno u njihovu korist, sa obavezom isplaćivanja odštete. U Nišu su ove porodice živele bez osnovnih uslova, struje i vode i zbog toga je i došlo do tužbe protiv države i gradskih vlasti.

RepublikaFoto: youtube.com/teveNovine
Foto: Ilustracija

Prevareni roditelji ojadili budžet

Grad Beograd je zbog preplaćenih vrtića u periodu između 2010. i 2014. godine roditeljima isplatio 2,8 miliona evra ili 3,3 milijarde dinara. Naime, 15.000 tužbi roditelja kojima su tokom godina stizali računi koji su premašivali 20 odsto ekonomske cene vrtića, propisane Zakonom o predškolskom obrazovanju i vaspitanju, stiglo je na naplatu. Povraćaj novca počeo je 2017. godine. Novi pravilnik o načinu utvrđivanja cene vrtića počeo je da se primenjuje 1. januara 2015. godine i od tada se vrtići plaćaju po zakonu, odnosno roditelji plaćaju 20 odsto od ekonomske cene koja danas iznosi 27.976 dinara.

U presudi je navedeno da je tužiocima povređeno pravo na stanovanje i zabrana diskriminacije (po osnovu mesta prebivališta) jer su tužioci stavljeni u nepovoljniji položaj u odnosu na druge iseljene Rome kojima je bilo dozvoljeno da ostanu u Beogradu i ostvare pravo na različite oblike podrške.

Milenko Jovanov, potpredsednik Glavnog odbora SNS, naveo je da Đilas, koji je doveo do ovoga, sam treba da snosi troškove.

Više informacija iz rubrike "DRUŠTVO", pročitajte OVDE!

- Sad bi lepo trebalo tražiti od Đilasa da regresira sav taj novac državi, a ne da država, odnosno građani iz svog džepa plaćaju ovu odštetu, koja je posledica Đilasovih gluposti - naveo je Jovanov.

Pitanje o tome kako komentariše to što je država platila odštetu ljudima koje je iselio prinudno poslali smo i Draganu Đilasu, ali do zaključenja ovog broja nismo dobili odgovor.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (13)

Loading
tale

30.06.2020 07:34

I sad bi opet da bude na vlasti ?

Zora

30.06.2020 07:43

Djilas je vise puta dokazao da je iskoristio drzavu.

srculence15

30.06.2020 07:54

Djilas nije kompetentan da komentarise neke stvari.

mima

30.06.2020 09:49

Sve se otkrije kasnije ili pre