SVI GREŠE! Kada osetite sumnjive simptome ne idite u Klinike za infektivne bolesti, već u KOVID AMBULANTU u svom Domu zdravlja!

Autor: Republika

Vesti

29.06.2020

12:57

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Nakon što je zaključeno da i posle 115 dana od kada je zabeležen prvi slučaj zaraze koronavirusom i brojnih uputstava o tome kako treba postupati, građani ipak greše i kada osete sumnjive simptome odlaze u Klinike za infektivne bolesti, ministarstvo zdravlja je izdalo još jedno obaveštenje i apel-

RepublikaFoto: ST/N. MANDIĆ
Foto: Ilustracija

Građani koji imaju simptome respiratornih infekcija ili simptome oboljevanja od Covid-19 (povišena temperatura, kašalj, bol u grlu) treba da se najpre jave u posebnu ambulantu (kovid ambulanta) matičnog doma zdravlja, navode iz ministarstva.

U tim ambulantama će svakome sa navedenim simptomima biti urađena dijagnostika, odnosno rentgenski pregled pluća, krvna slika, izmerena temperatura, urađen brzi test. Tek nakon toga, i uz konsultaciju sa lekarima iz doma zdravlja, građani treba da se jave u trijažnu službu Klinike za infektivne i tropske bolesti KCS ili KBC Bežanijska kosa, gde će lekari navedenih zdravstvenih ustanova odrediti dalji način lečenja.

Iz ministarstva napominju da nije potrebno pozivati telefonskim putem domove zdravlja, već se odmah javiti lekarima u navedenim posebnim ambulantama i obaviti pregled.

Više informacija iz rubrike Srbija pročitajte OVDE

Radno vreme domova zdravlja, odnosno kovid ambulanti pri domovima zdravlja je radnim danima od 7 do 20 časova, a vikendom od 8 do 18 časova.

Prethodnih dana zabeležen je povećan broj građana koji su direktno dolazili u prijemnu ambulantu Klinike za infektivne i tropske bolesti, i to bez ikakvih simptoma ili sa simptomima drugih oboljenja, koja se lako i efikasno dijagnostikuju i leče u domovima zdravlja, stoga je važno da svi kovid suspektni građani, u cilju brze i efikasne trijaže, poštuju ovu proceduru i prvi pregled obave su svom domu zdravlja, u kovid ambulanti.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading