POZNATI EPIDEMIOLOG NA METI OSTRAŠĆENOG KOLEGE! Kon: Politički napadi na celo zdravstvo!

Autor:

Vesti

29.06.2020

03:00

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Ko šiša koronu, važna je politika. Profesor dr Zoran Radovanović, epidemiolog u penziji, napao je dr Predraga Kona, člana kriznog štaba i čoveka koji je dao najveći doprinos u suzbijanju prvog i najjačeg udara virusa KOVID-19, optužujući ga bez ijednog dokaza da je zajedno sa kolegama učestvovao u navodnoj obmani građana.

RepublikaFoto: Tanjug/S. MILJEVIĆ
Predrag Kon

To je iznerviralo Kona, koji je inače ranije isticao da protiv Radovanovića, jer ga uvažava, ne želi da izgovori nijednu ružnu reč, pa mu je odgovorio da je ostrašćen i politički obojen.

- Moguća su samo dva scenarija, ili su lekari u štabu aktivni saučesnici jedne sramne rabote ili su žrtve čudovišne obmane, pogubne po njihovo stručno i ljudsko dostojanstvo - napisao je Radovanović.

Na ove optužbe odmah je reagovao dr Kon, poručivši da ostrašćeni pojedinci poput Radovanovića utiču na stvaranje nepoverenja građana u zdravstveni sistem.

- Profesor Radovanović je prilično ostrašćen, ima svoju političku obojenost, koja njegovim izlaganju daje priličan ton. On je moj učitelj, ne postoji neko koga više poštujem, ali on je napao čitav zdravstveni sistem. Meni je vrlo drag, ali ima trenutke kada ga povede ta ostrašćenost i ovo je jedan od tih trenutaka - izjavio je Kon.

Kon je poručio i da ga, za razliku od Radovanovića, politika ne zanima, što je i potvrdio više puta tokom prethodnih meseci, odbijajući da odgovara na politička pitanja.

Novom Pazaru preti katastrofa

Treći dan od uvođenja vanredne situacije u Novom Pazaru broj obolelih ne jenjava. Vojska trenutno postavlja šatore u krugu bolnice ispred palijativnog odeljenja. Juče je montiran šator ispred grudnog, a u planu je postavljanje još jednog šatora ispred infektivnog odeljenja.

Medicinski radnici, lekari, vozači saniteta su na izmaku snage, a direktor opšte bolnice doktor Meho Mahmutović saopštio je da je veliki broj lekara i medicinskog osoblja zaražen virusom.

Prema pisanju lokalnih portala, više od sto pacijenata u Novom Pazaru ima težu kliničku sliku.

- Mene izbori uopšte ne interesuju. Nisam ni izašao na njih, za razliku od profesora Radovanovića, koji je vrlo jasno obojen. Ne mogu da ćutim, jer on pojačava svoje delovanje. Ponoviću, ne mogu da ćutim - ocenio je Kon.

RepublikaFoto: youtube.com/Jutarnji Program TV HAPPY
Zoran Radovanović

Sukob dvojice epidemiologa se dodatno zaoštrio nakon što je Radovanović optužio Kona da se istina o broju zaraženih navodno krila zbog izbora.

- Dragi kolega Peco, preteralo se sa potiskivanjem istine do izbora - naveo je Radovanović.

Sve optužbe pale u TV emisiji: A šta vi, profesore Radovanoviću, u stvari hoćete?

Ovo pitanje, koje je sinoć u "Utisku nedelje" dr Predrag Kon postavio kolegi Zoranu Radovanoviću, u stvari najbolje objašnjava napade kojima su prethodnih dana izloženi članovi kriznog štaba nakon što je BIRN objavio da su navodno lažirani podaci o broju zaraženih i preminulih od korone.

Kon i dr Srđa Janković argumentima su objasnili da baza podataka na koju se poziva BIRN nije relevantan izvor podataka, već je to isključivo medicinska dokumentacija o svakom pacijentu.

- Mogu li da vas pitam da li smo mi nešto lagali? Nismo. Nijedan podatak nije sakriven - poručio je Kon.

Doktor Kon je naveo i da je dobio čvrsta uveravanja da su "peške" pregledani svi podaci i da nema govora da su brojke frizirane.

O istoj temi govorili su na TV Pink premijerka Ana Brnabić i dr Darija Kisić Tepavčević, koje su takođe pojasnile kako je rađena baza i demistifikovale sve optužbe, uz napomenu da odgovornost za javnu reč, ma od koga dolazila, pa i ovakve optužbe, mora da postoji.

Kon je na to uzvratio argumentima.

- Sve je to zbog vaše aktivnosti i nije to što pričate cela istina. S druge strane, kako ćete objasniti da ste prozivali na netačnost zvaničnih podataka nakon upoređenja sa medicinskom dokumentacijom koja je jedino merodavna. Dobio sam garancije da su sve prijave smrti od zaraznih bolesti uključene. Uvereni ste u zaveru. Profesore, vi ste se udaljili od realnih mogućnosti ove zemlje i od realnih mogućnosti epidemiološkog procenjivanja, rada i uticaja u ovoj situaciji. Vi ste taj koji nije u realnosti, ja jesam - odbrusio je Kon Radovanoviću.

Krizni štab danas zaseda, ovo su neke moguće mere

1. Početak kažnjavanja za nenošenje maski u gradskom prevozu

2. Obavezno nošenje maske u zatvorenom prostoru (tržni centri, prodavnice...)

3. Skraćenje radnog vremena ugostiteljskih objekata

4. Zabrana okupljanja više od pet osoba

5. Proglašenje vanredne situacije u žarištima korone, ali bez uvođenja policijskog časa

6. Mature, svadbe i druge proslave po posebnom režimu

7. Maksimalna kontrola i dezinfekcija studentskih domova

8. Zabrana okupljanja više od 5.000 ljudi na otvorenom

9. Striktno poštovanje propisanih mera na kupalištima, uz kontrolu komunalne milicije

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading