Virusolog Ana Banko razrešila dileme: U OVOME je suština imuniteta na koronavirus!

Autor: Tanjug, Republika

Vesti

28.06.2020

10:59

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Virusolog Ana Banko izjavila je da je za pet ili šest meseci dobijeno mnogo informacija o koronavirusu, a da je njegov genetski materijal potpuno poznat od januara 2020. godine, kao i da je poznat i način transmisije.

Foto: youtube.com/Al Jazeera Balkans
Ana Banko

Bankova je za RTS rekla da je najveća nepoznanica odnos virusa sa domaćinom, odnosno čovekom, ističući da iznenađuje brzina širenja Kovid-19.

Govoreći o sličnostima i razlikama između Sarsa, Mersa i novog koronavirusa, Bankova je istakla da su svi oni izazivači ozbiljnih akutnih respiratornih stanja. Smrtnost kod koronavirusa je mnogo manja u odnosu na Sars i Mers, ali je mnogo veća brzina širenja virusa.

Ona je istakla da je, iako je očekivano da virus kad pređe sa životinje na čoveka, bude slabiji, koronavirus zahvaljujući prirodnoj selekciji opstao i adaptirao se na čoveka.

RepublikaFoto: Tanjug/T. VALIČ
Foto: Ilustracija

Na često pitanje da li je manja virulencija virusa, ona je odgovorila da to nije dokazano ni u jednoj dosadašnjoj studiji niti je pokazana promena na genomu u vezi sa padom virulencije.

Izmena u genomu je dokazana u februaru kod domaćina u Evropi, Americi i Australiji i pitanje je da li je manjak restriktivnih mera u SAD doprineo tome, rekla je Bankova.

RepublikaFoto: Tanjug/AP
Foto: Ilustracija

Kada je reč o imunitetu, ona je navela da su poslednje studije u Kini pokazale da oni koji nisu imali simptome gube čak 70 odsto količine antitela.

Sve vesti o koronavirusu pročitajte ovde.

Ana Banko je navela da nije sve obeshrabrujuće i da postoji još jedan nivo imuniteta, takozvani t-ćelijski imunitet. Naime, u poslednjih nedelju dana se pokazalo da ljudi koji nemaju antitela, a porodično su bili u kontaktu sa obolelim osobama, izgleda imaju memorijski t-ćelijski imunitet.

Ona je ocenila da je ta vrsta imuniteta možda suština imuniteta kada je reč o koronavirusu.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading