Za najveći srpski praznik ispoštuje OVE običaje za zdravlje i sreću, a nikako ne radite JEDNU stvar

Autor: Espreso, Republika

Vesti

28.06.2020

03:53

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Vernici danas obeležavaju Vidovdan, najveći srpski praznik. Brojni običaji koji se praktikuju na današnji dan posvećeni su čulu vida i udadbi devojaka.

RepublikaFoto: youtube.com/Marko Marinkovic
Foto: Ilustracija

 

Prema starom narodnom verovanju karakterističnom za Vlasenicu, devojke treba da sipaju vode u lonac, da uzmu malo soli, hleba, detelinu sa četiri lista i komad tkanine koja se prebaci preko lonca, pa pred spavanje izgovore reči koje će dovesti voljenog do njih:

"Sveti Vide i vidova travo, otvorite mi oči da vidim svoga suđenoga. Ako je daleko, evo mu detelina od četiri krila da meni doleti, ako je gladan, evo mu hleba i soli da se najede, ako je žedan, evo mu vode neka se napije, a ako ne može preko vode preći, evo mu ćuprije da preko nje pređe."

Narod takođe veruje da na Vidovdan treba ubrati biljku koja je poznata kao vidac, vidić, vidovka ili vidovčica. Negde se to radi ujutru, a negde uveče, a tu biljku devojke i momci stavljaju pod jastuk, jer se veruje da će sanjati onog kome su suđeni.

Navodno devojke mogu i da prizovu svog budućeg muža ako na današnji dan uberu vidovčicu, jarkocrvenog malenog cveta i modru vidu, sličnog cveta, i stave ih pod jastuk pred spavanje. Tada kažu „Sveti Vide neviđeni, dođi dragi suđeni, dođi noćas u moj san, dođi na moj prvi sastanak“ i u narednih nekoliko dana će upoznati budućeg muža.

Sve vesti iz rubrike društvo možete pročitati ovde.

U Šumadiji se veruje da bi trebalo izneti stvari iz kuće da se provetre i napune dobrom energijom, ako vremenski uslovi to dozvoljavaju. Navodno treba izneti i novac, provetriti ga i izbrojiti, kako bi i ostatak godine bio unosan.

Stari savetuju da na Vidovdan obavezno pojedete i neko zrelo voće.

Na Vidovdan se ne radi, a nikako ne valja ni igrati ni pevati, u znak poštovanja prema stradanju kneza Lazara i junaka poginulih u Kosovskom boju.

Verovalo se i da reke u ponoć postanu crvene u znak sećanja sećanja na mnoge srpske borce koji su pali u borbi za otadžbinu.

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading