Šarčević najavio novi digitalizaciju male mature: Softverski način ocenjivanja je upola smanjio broj pregledača

Autor: Tanjug, Republika

Vesti

27.06.2020

09:08

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Mladen Šarćević izjavio je danas da je mala matura u Srbiji dobro prošla, s obzirom na budžet i okolnosti u kojima je održana.

RepublikaFoto: Tanjug
Mladen Šarčević

Kaže i da je pitanje da li će se mala matura i dalje održavati na isti način kada se bude uvela državna matura, umesto prijemnih ispita za gimnazije i srednje stručne škole.

- Uvodi se potpuno novi sistem. Kada uzmete u obzir sa koliko novca raspolažemo, koliko je zreo sistem i koje smo okolnosti imali da to sprovedemo, uradili smo fantastično dobro posao - rekao je Šarčević Tanjugu, sumirajući utiske o maloj maturi.

Sve vesti iz rubrike društvo pročitajte ovde.

Naveo je da je tokom sprovođenja mature bilo pet odsto komplikacija nastalih zbog nekih propusta, koji su, kako dodaje, zbunili softver.

Pored Novog Pazara, gde je u četvrtak ponovljeno polaganje kombinovanog testa u pet od 15 škola u tom gradu, pokušaj nepravilnosti zabeležen je i u Nišu, na testu iz matematike, rekao je Šarčević i podvlači da Ministarstvo ispituje te slučajeve koji su prijavljeni policiji i tužilaštvu.

RepublikaFoto: Tanjug/S. RADOVANOVIĆ
Foto: Ilustracija

Ministar navodi da se pored ta dva slučaja, ostatak države dobro pokazao u sprovođenju male mature.

- Softverski način ocenjivanja male mature smanjio je broj pregledača sa 8.000 na 4.000 - kazao je ministar i navodi da je plan da se narednih godina ceo postupak digitalizuje.

Učenici koji su pozitivni na Kovid-19, kao i svi oni koji iz drugih razloga nisu bili u prilici da izađu na polaganje male mature u junskom roku, imaće u avgustu novu šansu, kao i njihovi vršnjaci koji su izašli u prvom roku, navodi Šarčević.

Kada je reč o elektronskom upisu učenika u srednje škole, Šarčević navodi da će taj postupak biti efikasniji i uštedeće vreme, a smanjiće rizik usled pandemije virusa korona, jer roditelji neće morati da odlaze u škole.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading