Najavljene kazne za zdravstvene radnike koji odbijaju premeštaj

Autor: Tanjug, Republika

Vesti

26.06.2020

21:30

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Medicinski radnici i drugi zaposleni u zdravstvenim ustanovama mogu biti premešteni u bilo koju javnu zdravstvenu ustanovu ili privremenu bolnicu kojoj nedostaje potreban broj radnika, odlučeno je danas na sednici Kriznog štaba Srbije.

RepublikaFoto: ST/N. PANČIĆ
Zdravstveni radnik u rasformiranoj KOVID bolnici na Sajmu

Državni sekretar u Ministarstvu zdravlja Berislav Vekić objašnjava da se svako nepostupanje po nalogu nadređenog može kažnjavati i otkazom.

Kako u Srbiji iznova raste broj zaraženih korona virusom, a kapaciteti bolnica postepeno pune, Krizni štab je na sednici doneo odluku prema kojoj će se nedostatak dovoljnog broja zdravstvenih radnika na određenom mestu rešiti tako što će zaposlene sa drugih mesta premeštati u one bolnice ili privremene kovid centre gde je pomoć potrebna.

U Beogradu je Kliničko-bolnički centar "Bežanijska kosa" sa 340 kreveta pretvoren u kovid bolnicu i za sada je tamo primljeno više od 100 pacijenata, dok su preostala tri KBC ostavljena kao rezervna varijanta, objasnio je državni sekretar Vekić.

RepublikaFoto: ST/N. PANČIĆ
Foto: Ilustracija

- Pored KBC ''Bežanijska kosa'', jedina bolnica koja u ovom trenutku ima određeni broj pacijenata je KBC ''Dragiša Mišović''. S obzirom na to da ustanove kao što je ''Bežanijska kosa'' koja ima 340 kreveta treba da zbrine određen broj pacijenata sa određenom patologijom, a sigurno je da nemaju dovoljno anesteziologa, sestara, doktora i slično, vršiće se preraspodela zdravstvenih radnika iz ustanove u ustanovu kako bi svi pacijenti imali zadovoljavajuću zdravstvenu uslugu - objasnio je Vekić.

Sve vesti iz rubrike društvo možete pročitati ovde.

U tom pravcu je, kaže, Vlada Srbije donela zaključak da se lekari, sestre i drugo osoblje, kako u civilnom tako i u vojnom sektoru, usmenim nalogom mogu preraspodeliti u drugu ustanovu.

- Ukoliko se taj zdravstveni radnik ne odazove usmenom nalogu direktora, on je dužan da mu izda pismeno rešenje, odnosno nalog, da je neophodno da ode da pomogne kolegama. Ukoliko radnik odbije i taj nalog, pismeni ovog puta, ugrožava svoj radni status i može dobiti otkaz na radnom mestu - pojasnio je Vekić.

RepublikaFoto: ST/N. PANČIĆ
Foto: Ilustracija

Ova odluka nije teritorijalno određena, odnosno podrazumeva se da se iz bilo kog dela Srbije radi pomaganja kolegama i pružanja pomoći pacijentima zdravstveni radnik može dovesti u Čacak, Niš, Beograd, Novi Pazar ili bilo koji drugi grad, prenose beogradski mediji.

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (1)

Loading
Mikac

04.07.2020 21:45

Prosto ne mogu da verujem da odgovorni misle da ovo u ovom trenutku sa ovakvim zakonom mogu ovo da predloze. Malo proucite nase zakone a ako ne znate bar pitajte ko zna kako da se ovo sprovede. Ako na ovome ostane , kome date otkaz a tuze Vas , dobija na sudu.