Da li ova Vučićeva rečenica nagoveštava da će Socijalisti u opoziciju?

Autor: srbijadanas.com, republika.rs

Vesti

25.06.2020

08:41

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Rečenicu predsednika Aleksandra Vučića da mu je "smešno kada neko napiše da parlament neće imati opoziciju, pa se zato on upita, kako to iko može da zna", mnogi su prepoznali kao strelicu usmerenu ka dugogodišnjem partneru iz Vlade - Socijalističkoj partiji Srbije.

RepublikaFoto: Tanjug/J. PAP
Ivica Dačić sa saradnicima

Naime, u javnosti se od izbora spekuliše da će se tim Ivice Dačića posle 16 godina na vlasti preseliti u parlamentarne klupe rezervisane za opoziciju. Da li će tako i biti, znaće se posle povratka Vučića sa diplomatske turneje, kada će, kako je i sam najavio, početi razgovori:

- Još je rano da govorimo o tome hoće li SPS ponovo biti deo vladajuće koalicije. Svakako da ćemo da razgovaramo.

Prema rečima ministarke bez portfelja za populacionu politiku Slavice Đukić Dejanović (SPS), sve je u rukama SNS:

- Kako je i predsednik Vučić rekao, neće biti početka razgovora dok se on ne vrati iz Sjedinjenih Američkih Država. Pre svega želim da čestitam SNS na tako fantastičnoj pobedi. Oni imaju dovoljno poslanika da sami formiraju vlast - kaže Đukić Dejanovićeva.

- Rekli smo da smo raspoloženi da nstavimo aktivnost i isticali smo da su partije vlasti zbirno dobile 75 odsto poverenja građana. Ako je interes države da budemo u vlasti, mi ćemo to prihvatiti, ali ništa ne zavisi od nas.

Slavica Đukić Dejanović na pitanje ko bi bili kadrovi SPS ako budu ponovo u vladi, kaže da individualne pozicije zaista nisu bitne.

POSLEDNjI ROK 23. OKTOBAR

Rok za formiranje nove Vlade počinje da teče od konstitutivne sednice Skupštine. Ona mora da bude održana do 25. jula, a od tada kreće 90 dana što je period u kojem mora biti izabran novi ministarski tim. To znači da je 23. oktobar poslednji rok za izbor novih stanara Nemanjine 11.

Potpredsednik naprednjaka Milenko Jovanov kaže, da još nisu proglašeni konačni rezultati izbora, i da je prerano za bilo kakve ocene u pogledu sastava buduće vlade.

- Ono što sa sigurnošću mogu da kažem je da će predsednik Vučić i SNS pažljivo i odgovorno, kao i do sada analizirati sve okolnosti u kojima se Srbija nalazi, kao i izazove koju su pred nama. Onda će doneti odluku, vodeći se interesom države i njenih građana, a ne uskopartijskim interesima - istakao je Jovanov.

Bojan Klačar, iz CeSID, kaže da ne bi bilo iznenađenje da SPS ne bude deo vladajuće koalicije:

- Pitanje mesta SPS u novoj vladi neće biti rešeno u narednih nekoliko dana. Ići će se na varijantu da se o tome malo duže pregovara. Naša predviđanja su da će se to dogovoriti tokom leta, bez velike žurbe i pritisaka da se uradi sada.

Prema rečima Klačara, mesto SPS u vladi "nije upitno zbog toga što imaju loše i narušene odnose sa SNS, već zbog činjenice da to nije od političke koristi naprednjacima":

- Međutim, zbog nastupajućih problema ili pregovora o KiM odgovarao bi im širi konsenzus.

Inače, sami naprednjaci i bez koalicionih partnera sa liste, imaju mogućnost da sami formiraju vlast. Njih će u parlamentu biti najmanje 159, što znači da imaju komotnu većinu. Ipak, u večeri pobede iz tabora naprednjaka se čulo da će u vladi možda biti i ljudi sa lista koje nisu prešle cenzus. Premijera i nove ministre, posle iznošenja ekspozea i rasprave o kandidatima, bira Skupština Srbije.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (17)

Loading
Daca

25.06.2020 09:09

Vlada Srbije će zasigurno biti sastavljena na najboli mogući način, jer pred Srbijom su teški dani i veliki izazovi.

Ivana

25.06.2020 09:10

Samo po pravdi

Vesna

25.06.2020 09:11

Saradnja SNS i SPS je bila uvek na nivou

BozaB

25.06.2020 09:27

Jos je rano prognoze, sve su ovo samo nagadjanja.