(VIDEO) VOLIM SRBE JER ONI ŽIVE SRCEM! Vijetnamka se zaljubila u našu zemlju: Promenili ste moj pogled na život, večno sam vam zahvalna!

Autor: Republika

Vesti

20.06.2020

16:46

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Liz Duong je u poslednjih nekoliko dana osvojila srca svih nas. Ova simpatična devojka vijetnamskog porekla zaljubila se u Srbiju i odlučila da nauči srpski jezik.

RepublikaFoto: youtube.com/Liz Learns Serbian
Liz Duong

Za B92.net govorila je o svojoj ljubavi prema Srbiji, ali i o razlikama između Srbije i Australije, gde živi.

Liz ima 24 godine, živi u Melburnu i radi kao menadžer projekata u kompaniji za telekomunikaciju. Mada je poreklom iz Vijetnama, nikada zapravo nije bila tamo.

Za sebe, u šali, kaže da je "luda devojka koja voli da uči srpski, a niko ne zna zašto, pa ni ona sama. Voli, dodaje, srpski jezik, i želi da ga savlada u potpunosti. Moramo da naglasimo - sjajno joj ide, jer je ceo ovaj intervju urađen na srpskom!

Ljubav prema slovenskim jezicima uvek je postojala, a prošle godine je prvi put bila u Beogradu, gde je upisala i intenzivni kurs srpskog.

- Slučajno sam se zaljubila u Srbiju i srpski jezik. Kada sam se vratila u Australiju, nastavila sam časove preko Skajpa, ali srpski mi je bio samo kao razonoda - kaže Liz za B92.net.

RepublikaFoto: youtube.com/Liz Learns Serbian

- Kasnije sam posetila Srbiju još jednom, ali ovaj put za Božić. Htela sam da vidim sneg prvi put. Nisam ga videla, ali nema veze, sledeći put. Tada sam se i zaljubila. Planirala sam da se vratim u Srbiju u martu, ali zbog korone nisam mogla. Tužna sam zbog toga, ali koristila sam karantin da učim srpski - nastavila je.

"Srbija mi je otvorila oči"

Kada govori o razlikama između života u Srbiji i Australiji, Liz primećuje da se radi o potpuno drugačijim "svetovima".

- U Australiji, mi želimo uvek više stvari - nov auto, nov stan, novu odeću, najbolji posao, unapređenje... Život se svodi na novac i materijalne stvari. Odgajana sam sa ovakvim razmišljanjem. Prvi put sam putovala u Srbiju bez očekivanja, a posle mesec dana, Srbija mi je otvorila oči - kaže Liz.

- Srbi žive srcem. Srbi ne jure stalno za onim što nemaju, već umeju da iskoriste ono što imaju. Naravno, trebaju im pare, posao, odeća, ali najvažniji su porodica, prijatelji, veze, deca, iskustva i sam život. Srbi su promenili moj pogled na život i ja sam im zbog toga večno zahvalna - objašnjava.

- Kada sam prvi put bila u Beogradu, upoznala sam mog sadašnjeg dečka. Pričali smo svaki dan na engleskom putem WhatsApp. Drugi put, provela sam Božić i srpsku novu godinu u Srbiji. Pojela sam dovoljno hrane za dve nedelje - rekla je za B92 portal, te dodala:

- Posete su bile fantastično iskustvo, slučajno sam se zaljubila u Srbiju, kulturu, hranu i Srbe. U Australiji ima mnogo dijaspora, ali ovo je bilo moje prvo iskustvo sa ljudima iz Srbije. Volim njihov stav i humor. Srbi ne shvataju sebe previše ozbiljno, brutalno su iskreni i znaju kako da naprave dobru žurku. Sve su to kvaliteti kojima se divim - dodala je.

 

"Pričajmo srpski da nas ceo svet razume"

RepublikaFoto: youtube.com/Liz Learns Serbian

Ona je do sada videla samo Beograd i Novi Sad, a volela bi da upozna i prirodu naše zemlje - reke, planine i druge delove. Bez obzira na sve, ima dosta prijatelja iz Srbije.

- Svakome je potreban barem jedan Srbin u svom životu. Ako se predstavim kao, "Ej ćao, ja sam Liz kao 'lizati'", ljudima to uvek bude simpatično. Ozbiljna sam, tako se predstavljam - objašnjava.

Kada je bila mlađa, stalno je snimala video-klipove, pa je YouTube kanal na kome dokumentuje napredak u učenju srpskog jezika kombinacija svih njenih ljubavi. Što se tiče srpskog jezika, kaže da nije baš lak, ali nije ni preterano težak.

- Sviđa mi se što je jezik smislen i tačno se znaju pravila. Pričajmo srpski, da nas ceo svet razume! - zaključuje Liz za ovaj portal.

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading