SAZNAJEMO: Pravda ipak pobeđuje! Lenka opet kod kuće

Autor:

Vesti

19.06.2020

05:03

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Nije sve u propisima, paragrafima, zakonskim odredbama. Nešto je i u ljudskosti, emocijama, ljubavi. Slučaj porodice Savić, koji danima prati cela Srbija, okončaće se na najbolji mogući način, mala Lenka (3) naći će se ponovo u zagrljaju svojih usvojitelja Borisava (48) i Biljane (52), saznaje Srpski telegraf.

RepublikaFoto: TV Prva/printskrin
Borisav i Biljana Savić

Prema informacijama do kojih smo došli, svi nadležni koji su se uputili u ovaj slučaj, uključujući i tim koji je formiralo Ministarstvo za rad, na čijem je čelu Zoran Đorđević, zaključili su da je načinjen grub propust u Centru za socijalni rad u Subotici.

REČ PSIHOLOGA

Tada je neko od službenika pogrešno procenio da je dovoljno da jedan supružnik ispunjava uslov o maksimalnoj razlici u godinama između usvojitelja i usvojenika, u ovom slučaju Borisav, i dete je dodeljeno Savićima. Od oktobra prošle godine devojčica je bila kod njih, a u međuvremenu je odrađena i kompletna zakonska procedura i Borisav i Biljana su dobili sva prava koja imaju i biološki roditelji.

 

 

HRONOLOGIJA

  • Borisav i Biljana u oktobru su iz Subotice doveli u svoj dom u Beogradu trogodišnju devojčicu
  • 15. maja dobili su konačno rešenje o usvojenju deteta
  • 8. juna iz Centra za socijalni rad u Subotici im naloženo da dete hitno vrate zbog proceduralne greške
  • 9. juna su došli socijalni radnici i odveli dete u Suboticu, u hraniteljsku porodicu
  • 10. juna Savići započinju bitku za povratak ćerke
  • 11. juna Savići se čuli sa premijerkom Anom Brnabić
  • 12. juna smenjena direktorka Centra za socijalni rad u Subotici
  • 15. juna Savići i ministar Đorđević zajedno se obraćaju novinarima
  • ministar Đorđević za danas zakazao novo obraćanje povodom ovog slučaja

Kako saznaje naš list, značajnu ulogu u odluci da se dete vrati u porodicu u kojoj je provelo osam meseci imala je i procena stručnjaka, pre svega psihologa.

- Od početka je bilo jasno da je za devojčicu bio stravičan stres kada je odvedena iz porodice u kojoj je tako dugo bila. Bez obzira na to što je evidentno napravljena proceduralna greška, posledice po njenu psihu mogle bi da budu ogromne ukoliko ne bude vraćena usvojiteljima, koji su faktički stekli status roditelja. Kao što se to kaže, lek nikako ne bi smeo da bude štetniji od bolesti - objašnjava sagovornik našeg lista dobro upućen u ceo slučaj.

Ministar danas pred novinarima

RepublikaFoto: Tanjug/D. GOLL
Zoran Đorđević

Da bi ishod slučaja koji prati cela Srbija mogao da bude pozitivan, može se naslutiti i po tome što je za danas zakazano obraćanje ministra Zorana Đorđevića novinarima. Iako nisu saopšteni detalji, reklo bi se da je jasno o čemu se radi.

DETE KOD HRANITELJA

Borisav Savić poručuje da je njemu i supruzi zbog nečije greške napravljen pakao.

- Šta god da bude epilog, nećemo nikad odustati od toga da ćerku vratimo u naš dom - rekao je Savić.

Podsećamo, Savićima je posle osam meseci i rešenja o usvojenju oduzeta trogodišnja devojčica jer se ispostavilo da je majka 49 godina starija od ćerke, a, prema zakonu, gornji limit je 45 godina. Dete je dato u hraniteljsku porodicu, a javnost i državne institucije su se digle na noge nakon što se saznalo za ovaj slučaj. Direktorka centra u Subotici je smenjena odlukom ministra.

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading