Ranko čuva najneobičniji grob u Srbiji: Na ovom mestu počiva Acko

Autor: RTS

Vesti

17.06.2020

19:58

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

U podgorskom selu Osečina pre jednog veka poznati ratnik iz ovog kraja Vladislav Petrović sahranio je konja Acka i podigao mu spomenik. Tako mu je odao počast jer je sa njim učestvovao u Balkanskim ratovima i Prvom svetskom ratu.

RepublikaFoto: youtube.com/ RTV Krusevac
Foto: Ilustracija

Iz ove štale izveo je Acka, jednog od sedam konja, Vladislav Petrović i 1912. godine otišao da brani otadžbinu. Sa njim je u rat, sa kobilom Ticom, pošao i rođeni brat Radoje. Posle osam godina ratovanja za otadžbinu, vratli su se u Osečinu sa Ackom i Ticom. Još 5 godina poživeo je Acko kojeg je Vladislav zvao bratom i ratnim drugom. Kad je uginuo, odlučio je da ga sahrani i da mu podigne spomenik. O njemu brine unuk Ranko.

- Ja iz poštovanja i osećam dug prema mome dedi, i jedom i drugom, prema ratnicima, prema Soluncima, prema borcima, osećam iz poštovanja da njihovu tragediju nastavim prema poštovanju konja koji je preneo na svojim plećima, odneo žive i doneo žive i zašto sad ja ne bi to ja sad održavao - kaže Vladislavov unuk Ranko Petrović, zemljoradnik iz Osečine.

Spomenik Acku je pored seoskog puta u Osečini. Vladislav je želeo da ga sahrani na porodičnom groblju, pored sebe. Nije mu ostvarena želja, pa ni on nije hteo u porodično groblje. Sahranjen je u varoši Osečina.

- Ranko je sahranjen tu gde je hteo, Radoje je sahranjen gde je hteo. Vladislav je hteo da se sahrani ovde kraj brata, a konja je hteo da sahrani ovde. Međutim, pop to nije dao - objašnjava Ranko.

Spomenik Acku, u Osečini misle da je jedinstven u svetu, kao priča o velikoj ljubavi čoveka i konja, koja ni posle skoro jednog veka ne može da se izbriše.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading