Evo oko čega su se preznojavali mali maturanti ove godine: Da li biste vi znali šta znači OVA reč?

Autor: Blic, Republika

Vesti

17.06.2020

12:01

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Test uglavnom nije bio težak, čak većina osmaka koji su danas polagli srpski jezik, prvog dana mature, kažu da je bio lakši od probnog, ali se pokazalo da su im analize književnih dela i tumačenja slaba tačka. Takođe, za jednu reč đaci su redom su govorili da namaju pojma šta ona znači.

RepublikaFoto: Tanjug/D.ANIČIĆ
Foto: Ilustracija

Za male maturane iz Užica završni test iz srpskog jezika je bio uglavnom lak, kako kažu – lakši nego što su očekivali.

Mnogo pre 11 sati, do kada je bio rok da se završi test, učenici Prve osnovne škole Kralja Petra drugog su ispred školskog dvorišta sabirali utiske.

- U principu nije bilo teško. Dvomila sam se oko nekih stvari sa kojima do sada nisam imala problema, konkretno u zadatku u kome je trebalo odrediti vrstu zavisne rečenice. Gramatike je najviše bilo iz petog i šestog razreda, mada je više pitanja bilo iz književnosti. Nekoliko zadataka se odnosilo na analizu književnih dela "Jazavac pred sudom", "Most na Žepi" i "Očiju tvojih da nije". Mislim da sam tačno odgovorila i na njih, mada čujem da se moji pojedini drugovi žale na taj deo testa - ispričala je za "Blic" Užičanka U. K.

Njen školski drug A. M smelo prognozira da će iz srpskog osvojiti 17 bodova.

- Treme je bilo, ali ne i straha. Test je bio mnogo lakši nego probni. Najviše vremena sam potrošio rešavajući poslednja četiri zadatka. Prilično sam se zbunio pred analizom Kočićevog "Jazavca pred sudom" i "Očiju tvojih da nije" Vaska Pope. Nisam siguran koliko sam dobro uradio ovaj deo testa, ali sve u svemu sam zadovoljan - kaže ovaj svršeni osmak iz Užica.

Šta znači ova reč?!

Kako se čini nakon prvih utisaka maturanata beogradske osmoletke „Drinka Pavlović“, najviše muke na završnom testu iz srpskog zadala im je analiza odlomaka iz tekstova, kao i značenje jedne reči - "krepka".

Ipak, večina učenika ove škole zadovoljna je kako je protekao prvi test, a maturantkinje O. K. i N. I. ističu za "Blic" da se nadaju da će imati po 18 bodova.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading