Kada nemaju svoju pamet kradu tuđu: Hrvati svojataju još jednog srpskog naučnika

Autor: Mediji, Republika

Vesti

15.06.2020

21:12

Srpska akademija nauka i umetnosti (SANU) najavila je danas da će se obratiti "relevantnim strukturama" povodom zloupotreba kojima je nekadašnji potpredsednik SANU i svetski priznati matematičar Milutin Milanković postao "hrvatski znastvenik".

wikimedia.org/Napoleon Sarony
Nikola Tesla

Milanković (1879-1958) je rođen u selu Dalj na teritoriji tadašnje Austrogarske, a danas Hrvatske. Bio je matematičar, astronom, klimatolog, geofizičar, građevinski inženjer, fizičar, doktor tehničkih nauka.

Izvršni odbor SANU naveo je u saopštenju da "već duže vreme s nevericom i ogorčenjem prati svojatanje srpskih naučnika i umetnika, zasnovano na zaista neprihvatljivim argumentima".

- Poslednji u nizu je jedan od najvećih srpskih naučnika, Milutin Milanković, dugogodišnji član i potpredsednik SANU, koji je prekomandovan u hrvatskog znastvenika - stoji u saopštenju.

Wikipedia.org
Spomenik Milutinu Milankoviću u Beogradu

Najpoznatiji je po „"Kanonu osunčavanja Zemlje" koji karakteriše sve planete Sunčevog sistema i po teorijskom objašnjenju Zemljinih dugotrajnih klimatskih promjena uzrokovanih astronomskim promjenama njenog položaja u odnosu na Sunce, poznatom danas kao "Milankovićevi ciklusi".

 

Komentari (0)

Loading