Slavimo sveca koji je isceljivao bolesne, štitio udovice i siromašne: Prema verovanju, danas bi trebalo da uradite JEDNU STVAR!

Autor:

Vesti

10.06.2020

06:27

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Srpska pravoslavna crkva i vernici obeležavaju dan Prepodobnog Nikite Ispovednika.

RepublikaFoto: Tanjug/Z. ŽESTIĆ
Foto: Ilustracija

Reč je o svecu koji se u ranoj mladosti odrekao sveta i uputio se na monaški podvig.

Bio je zapažen od strane crkvenih starešina zahvaljujući svojim vrlinama, zbog čega su mu opredelili presto arhijerejsko u Halkidonu.

Kao arhijerej je bio naročito milostiv prema bednim, sirotim, udovicama i ništavnim, zato bi na ovaj dan svi trebalo da posvete posebnu pažnju na ovu kategoriju ljudi.

RepublikaFoto: Tanjug/AP
Foto: Ilustracija

Vrlina Svetog Nikite ogleda se i u tome što je u trenutku kada je zli Lav Jermenin ustao protiv ikona, ustao i ovaj svetitelj sa namerom da odbrani ikone, edukujući cara o značaju ikona.

Zbog toga je pretrpeo različita ponižavanja, zli jezik, ali i utamničenje. Na kraju je bio i proteran u izgnanstvo.

Tropar

Istina stvari objavi te stadu tvome kao pravilo vere, obrazac krotosti i učitelja uzdržanja. Zbog toga si smirenjem stekao visoke počasti, a siromaštvom bogatstva: Oče Nikita, moli Hrista Boga da spase duše naše.

Za vreme života napravio je mnoga čudesa molitvom, a kada je umro, njegovo telo su preneli u manastir. Na samoj sahrani, mnogi bolesnici koji su mu dotakli telo, odjednom su bili isceljeni. Mošti su mu bile položene do grobnice njegovog duhovnog oca Nikifora i druga Atanasija. Preminuo je 824. godine.

Zato danas obavezno udelite milostinju onima kojima je potrebna.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading