SRPSKI VOJNICI OTERALI PIRATE: Priča specijalaca koji su bili u Somaliji

Autor:

Vesti

10.06.2020

03:42

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Somalija. Beskrajna pučina. Brod koji vozi hranu za gladne u Africi. Okolo vrebaju pirati. Oni zloglasni, za koje svako malo pročitamo da su oteli neku lađu i posadu. Ali ovaj brod nisu smeli da napadnu. Branili su ga specijalci Vojske Srbije. Čuveni, iz niške brigade. Njih 12. Četiri meseca nisu kročili na kopno, međutim, ta četiri meseca ni pirati nisu privirili njihovom brodu.

RepublikaFoto: ST/N. MANDIĆ
Spreman za sve izazove: Zastavnik Zoran Milenković

U ime svog tima, koji se nedavno vratio iz Somalije, gde je bio deo multinacionalne operacije Evropske unije "Atalanta", za Srpski telegraf govori zastavnik Zoran Milenković, zamenik komandira. Došao je iz Niša specijalno na razgovor s nama.

SELEKTIVNI TESTOVI

U priču krećemo od operacije "Atalanta". Njen cilj je nahraniti gladne u nekim od najsiromašnijih delova Afrike. Hrana se prevozi brodovima, koji su često na meti pirata i potrebna im je veoma ozbiljna zaštita.

- Operacija je vezana samo za more, dužnost se obavlja isključivo na moru. U kopnenoj bazi u Džibutiju, to je francuska baza, čekali smo da smenimo litvanske vojnike koji su pre nas bili na brodu na kom ćemo provesti četiri meseca. Bili smo potpuno upućeni u to šta nas čeka. Nisam imao nikakav strah, strah je isključen. Imao sam neku pozitivnu energiju prema nečemu što ranije nisam radio. Tako je bilo i sa ostalima - objašnjava Zoran.

Kako kaže, nakon prijavljivanja za misiju svi su prošli testove, uključujući i test engleskog.

- Svaki test je selektivan, tu su i lekarski pregled, psihološka testiranja. Naše angažovanje počinje stupanjem na brod. Samo prisustvo na brodu je mehanizam sistema odvraćanja. Jer pirati sve kontrolišu, vide koji je brod, šta se prevozi, koliko ljudi ima, da li postoji obezbeđenje. Mi smo primećeni u lukama u koje brod ulazi, na brodu se nalazi obezbeđenje i, kada saznaju da je vojno obezbeđenje, ne upuštaju se u poduhvat da napadnu brod koji ima takav nivo zaštite. Ostali brodovi koriste privatna obezbeđenja, nemam informaciju da li se još neko upušta u avanturu da u tim vodama ide bez obezbeđenja. Pirati, čiji se brodovi ne mogu razlikovati od običnih ribarskih, napadali su brodove, otimali, tražili otkup... Međutim, kad vide da brod ima obezbeđenje, to im više ne pada na pamet - navodi zastavnik za Srpski telegraf.

OGROMNO ISKUSTVO

Na kraju misije, kaže, iza njega ostaje neprocenjivo životno iskustvo:

- Moj lični motiv je bio otići van granica neše zemlje u smislu predstavljanja naše države, vojske, jedinice iz koje dolazim. Tu je onda i upoznavanje sa novim predelima. Somalija, Džibuti, ideš brodom do Kenije, obilaženje svih tih zemalja, kontakti sa ljudima, to je ogromno životno iskustvo.

Naš sagovornik ne oseća se kao heroj, iako je proveo četiri meseca u jednom od najopasnijih predela zemljine kugle. Vojnik je, kaže, samo je odradio zadatak.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading