SRBIJU I BEOGRAD POGODILI EVROPSKI MONSUNI: Metereolog objašnjava zašto nas čeka totalna promena klime

Autor: kurir.rs, Republika

Vesti

09.06.2020

16:39

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Nevreme sa obilnim padavinama, koje je u protekla dva dana besnelo Beogradom, pojava je koja se ranije dešavala jednom u deceniji, a stručnjaci upozoravaju da će zbog klimatskih promena oluje i obilni pljuskovi sve učestalije obeležavati početak leta.

RepublikaFoto: Tanjug/R. PRELIĆ
70 litara kiše po kvadratnom metru palo u Beogradu u ponedeljak

Kiša praćena gradom i vetrom prekjuče je na ulicama prestonice za samo nekoliko sati stvorila bujice vode koje su na muke stavile ne samo učesnike u saobraćaju već i sugrađane u čije je domove prodrla voda.

Vetar je uništio crep na pojedinim krovovima, padale su tende sa terasa, drveće preko automobila, a nad Vračarom se pojavio i kovitlac vetra koji je mnoge podsetio na tornado. 

Meteorolog Đorđe Đurić navodi za Kurir da je u prestonici za nekoliko sati palo preko 70 litara kiše po kvadratu.

- To je oko 70 odsto količine padavina za čitav jun. Da je i u drugim delovima Srbije palo ovoliko kiše, to bi bila katastrofa. Međutim, ovde je reč o lokalnom problemu.

RepublikaFoto: Tanjug/T. VALIČ

Uzrok ovih padavina su slaba struja i vetar na visini, zbog čega se oblaci nisu pomerali ili su se malo pomerali i na taj način natapali isto područje - naglašava Đurić i dodaje da su obilne padavine poslednjih godina karakteristične za jun.

- Kraj maja i početak juna uvek nam donose ono što nazivamo evropski monsun, zbog teških situacija poput ove koja je zadesila Beograd - kaže Đurić.

Ipak, da se klima razgoropađuje pokazuje i podatak da je juče u Beogradu za samo šet sati pala duplo veća količina kiše nego u vreme poplava u Obrenovcu pre samo šest godina. Tada je za 24 časa palo 107,9 litara kiše po kvadratu, a sada u Beogradu 70 litara za šest sati.

 

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading