Branko Ružić: Birački spisak nikad ažurniji, siguran sam da će ovi izbori promeniti lošu percepciju

Autor: Tanjug.rs, republika.rs

Vesti

08.06.2020

20:07

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Ministar državne uprave i lokalne samouprave Branko Ružic izjavio je da je jedinstveni birački spisak koji je zaključen u ponoć "nikad ažurniji" i da su zahvaljujući digitalizaciji uvežani podaci iz nekoliko baza, kao i da je u biračkom spisku "mnogo toga procišceno".

RepublikaFoto: Tanjug/Z. ŽESTIĆ
Branko Ružić

- Značajno je da smo učinili u prethodnom periodu da jedinstveni birački spisak svakim danom bude sve ažurniji, ne zato što smo preterano pametni, već smo prionuli na posao i sproveli tu digitalizaciju, povezali matične knjige umrlih i venčanih s jedinstvenim biračkim spiskom. Elektronskim putem se sve promene ažuriraju, i mnogo toga je procišćeno, ažurirano, birački spisak nikad nije bio ažurniji - naveo je Ružić

Naglasio je da to što je sad spisak ažurniji ne znači da je u prethodnim izbornim ciklusima "na bilo koji način dovodena u pitanje njihova regularnost".

Na pitanje zbog čega onda građani misle da je bila moguća manipulacija, da su, na primer, na spisku i osobe koje nisu više žive, Ružić kaže da to nije dokazano.

- I to je posledica percepcije i izvitoperene komunikacije s javnošću o spiskovima. Značaj spiska je veliki, a nažalost, politicari ponekada, narocito u opoziciji, umeju da devalviraju taj značaj i stvara se percepcija u javnosti koja ne korespondira s realnim stanjem. Bilo je mrtvih duša na spisku, ali to nije ni na koji nacin uticalo na rezultate glasanja - tvrdi ministar Ružić.

Siguran je da da će ovi izbori "promeniti tu lošu percepciju".

- Ja kažem da težimo idealu apsolutne ažurnosti. Naravno da može da se potkrade i neka greška. I ranije a i sad, to nece uticati na regularnost birackog procesa - kazao je i dodao da su "politicka nadgornjavanja" dovela do toga da se sumnja da se spiskom manipuliše.

Sada su, kaže, sumnje manje i nisu alarmantne.

Ali jeste jasna poruka na koji način mi u vladi treba da se uhvatimo u koštac s tim percepcijama - dodao je.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading