(FOTO) Vesić obišao vinariju Trišić: Nastavićemo da ulažemo u poljoprivredu, jer je to šansa za razvoj

Autor: Tanjug.rs, republika.rs

Vesti

07.06.2020

12:00

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Grad Beograd će nastaviti da ulaže u poljoprivredu jer je to šansa za razvoj Beograda isto koliko turizam i neke druge privredne grane, izjavio je zamenik gradonačelnika Goran Vesić prilikom obilaska vinarije porodice Momčila Trišića u barajevskom naselju Vranić.

RepublikaFoto: beograd.rs
Goran Vesić

Vinograd te porodice podignut je 2008. godine i prostire se na dva hektara, vinarija postoji od 2012. godine, a prateći objekti za prijem gostiju otvoreni su 2017.

Imaju zasađenih 8.000 čokota i godišnje proizvedu između šest i sedam hiljada boca vina, rekao je Vesić i istakao da je ovo danas jedna od boljih vinarija na teritoriji Beograda.

- Vina proizvode samo od svog grožđa, ne kupuju ga, i na najbolji način pokazuju kako se ovaj posao radi i da je razvojna šansa Beograda u poljoprivredi - rekao je Vesić i dodao da porodica Trišić proizvodi vrhunska vina raznih vrsta.

RepublikaFoto: beograd.rs
Goran Vesić

Istakao je da su ulaganja u poljoprivredu sada veća nego 2012. godine, navodeći da su tada subvencije Grada za poljoprivredu bile oko 20 miliona dinara, a da će ove godine ukupno biti izdvojeno 240 miliona.

- Povećali smo izdvajanja za poljoprivredu upravo da bismo pomogli ljudima kao što je Trišić. On do sada nije dobijao gradske subvencije, već republičke jer i republika izdvaja veoma mnogo za poljoprivredu, a posebno podržava vinogradarstvo. Ali, mnogi uspešni poljoprivrednici kao što je Trišić su dobili podršku Grada Beograda, bez koje bi im bilo mnogo teže da ostvare uspeh - rekao je Vesić.

Naveo je da je Beograd najveći poljoprivredni region posle Vojvodine i naglasio da će Grad nastaviti da ulaže u poljoprivredu jer je to šansa razvoja Beograda, jednako koliko turizam i neke druge privredne grane.

RepublikaFoto: beograd.rs
Goran Vesić

- Beograd je suviše dugo zapostavljao svoju poljoprivredu i ponašao se kao da poljoprivreda kod nas ne postoji, a proizvodnja zdrave hrane je nešto što se u svetu traži i zato smo se mi još pre osam godina okrenuli ka poljoprivredi - rekao je Vesić.

Kako je dodao, dva miliona evra, koliko se sada izdvaja za poljoprivredu, jeste mnogo više nego ranije, ali nije dovoljno.

- Trudićemo se, kako budemo imali više novca u gradskom budžetu, da izdvajanja za poljoprivredu budu veća - naglasio je Vesić i dodao da je Grad Beograd, kada je donet novi zakon o glavnom gradu, skoro sve nadležnosti iz poljoprivrede preuzeo na sebe.

Izrazivši zadovoljstvo zbog posete zamenika gradonačelnika, Momčilo Trišić je rekao da je Beograd jedna od malobrojnih svetskih metropola koje imaju svoje vinograde i vina.

RepublikaFoto: beograd.rs
Goran Vesić

- Nismo baš toliko poznati, ali što se tiče kvaliteta prevazišli smo mnoge svetski poznate vinarije - rekao je on.

Naveo je da je godinama živeo i radio u Iraku i Rusiji i dodao da mu je veliko zadovoljstvo što je imao mogućnost da na imovini svog pradede podigne vinograde.

- Beograd sigurno ima nekoliko hiljada hektara izuzetno povoljnih pozicija za vinograd. Samo na teritoriji opštine Barajevo ima oko hiljadu hektara - rekao je Momčilo i dodao da bi svoje znanje i iskustvo rado preneo mladima koji žele da krenu njegovim stopama.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading