Proglas sudijama i tužiocima: Odbranimo našu nezavisnost

Autor:

Vesti

06.06.2020

11:16

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

U prostorijama Osnovnog suda u Paraćinu danas je održana sedma sednica Upravnog odbora Udruženja sudija i tužilaca Srbije (UST).

RepublikaFoto: UST
UST Paraćin

Pored tema koje se odnose na analizu rada Udruženja u prethodnom periodu i planove za dalje aktivnosti, UST sa ove sednice, jednoglasno želi da uputi poruku o neophodnosti jedinstva struke u predstojećem periodu. 

- Naime, krajem godine predstoje izbori za izborne članove najviših pravosudnih tela, Visokog saveta sudstva (VSS) i Državnog veća tužilaca (DVT), pa ukazujemo na nužnost da se ovome pristupi savesno, profesionalno i dostojanstveno. Da se u cilju izbora najboljih kandidata koji imaju integritet i uživaju poverenje kolega, ostave po strani svi drugi pojedinačni interesi, te da sudije i tužioci sami između sebe, po sopstvenoj savesti i u najboljem interesu struke biraju svoje predstavnike. 

RepublikaFoto: UST

U tom smislu ukazujemo na negativan uticaj formiranja paralelnih pravosudnih baza koje vode nevladine organizacije koje nisu predstavnici sudija i tužilaca, već deo NVO sektora sa različitim aktivnostima i projektima koji se ne mogu dovesti u neposrednu vezu sa radom pravosuđa. Nedopustivo je da sudije i tužioci dozvole da im neke organizacije koje čine pravnici i druga lica koji nisu pravosudni funkcioneri kreiraju stavove o potencijalnim izbornim članovima za pravosudna tela. Nameće se pitanje koji je interes tih NVO da utiču na rad VSS i DVT i čije interese zastupaju?! Lakomisleno i neodgovorno bi bilo prihvatiti očekivanu floskulu da je njihov interes zaštita prava građana kroz rad pravosuđa. Da li je našem pravosuđu, pored 2.500 sudija i 700 tužilaca, zaista neophodno da neke NVO brinu o zaštiti naših prava i prava građana, pored nas samih? 

RepublikaFoto: UST

Zato pozivamo STRUKU da se ujedini i da ne dozvoli da nas partikularni interesi drugih vode u našim izborima. Skriveni pod velom pravničkih ali ne pravosudnih nevladinih organizacija, pretenduju da uređuju i organizuju treću granu vlasti. Pravosudni funkcioneri su nosioci te grane vlasti, a ne nevladine organizacije - stoji u saopštenju UST.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading